Tijgers als voorbeeld voor Nederland

Tommie Hartogs kon gisteravond dubbele felicitaties in ontvangst nemen. Hij won met Amstel Tijgers de ijshockeybeker en gaf na enige aarzeling toe dat hij de nieuwe coach is van het Nederlands team.

Twee jongens bewaken de beker op het ijs in de Edenhal in Eindhoven, terwijl de Amstel Tijgers feest vieren. Foto Bas Czerwinski 17-01-2007, Eindhoven. Bekerfinale ijshockey tussen Ruijters Eaters en Amstel Tigers. Jongens houden de wacht bij de Beker terwijl de spelers van Amsterdam feest vieren. Foto Bas Czerwinski
Twee jongens bewaken de beker op het ijs in de Edenhal in Eindhoven, terwijl de Amstel Tijgers feest vieren. Foto Bas Czerwinski 17-01-2007, Eindhoven. Bekerfinale ijshockey tussen Ruijters Eaters en Amstel Tigers. Jongens houden de wacht bij de Beker terwijl de spelers van Amsterdam feest vieren. Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

In de kleedkamer van de ijshal in Eindhoven wil Tommie Hartogs best even gaan zitten voor zijn zoveelste interview, maar hij vreest dan niet meer te kunnen opstaan. Op z’n 37ste heeft een van Nederlands beste ijshockeyers aller tijden het Amsterdamse Amstel Tijgers voor de bekerfinale nog een keer uit de brand willen helpen.

Hij ging een aantal weken geleden weer het ijs op zodat zijn ploeg gisteravond tegen Ruijters Eaters Geleen met een derde lijn kon opereren. Daar zou de smalle, jonge selectie van Amstel Tijgers immers bij gebaat zijn. En na een paar weken rust, wil Hartogs zich straks ook nog een keer opladen voor de play-offs. Al was het alleen voor zijn vriend Leo van den Thillart, de 38-jarige verdediger van de Tijgers en een ander monument uit de Nederlandse ijshockeysport. Maar dan zet hij ook echt een punt achter zijn indrukwekkende ijshockeyloopbaan, waarin hij twintig WK’s speelde en jaren als fullprof uitkwam voor clubs in Frankrijk en Duitsland. Twee jaar geleden was de weer naar Nederland teruggekeerde Hartogs nog topscorer en de meest waardevolle speler van de nationale competitie.

Hij is nu toe aan een nieuwe uitdaging. En die krijgt de Eindhovenaar zeer zeker in de hoedanigheid van bondscoach. Als de laatste financiële details zijn afgewikkeld, is hij de opvolger van Doug Mason. Dave Livingston wordt zijn assistent. Hartogs zal het Nederlands team dit voorjaar (april) al coachen op het WK voor B-landen in China. Mason maakte onlangs bekend dat hij het werk voor de Nationale IJshockybond (NIJB) niet meer kan combineren met zijn baan bij de Duitse club Kölner Haie.

Hoewel hij slechts ervaring heeft als assistent-coach, is Hartogs de gedroomde bondscoach van het Nederlands team. Ondanks zijn drukke beslommeringen in het buitenland heeft hij het steeds een eer gevonden voor het nationale team uit te komen. Hartogs scoorde in zijn spelerscarrière altijd en overal. Of je hem nu als verdediger of aanvaller opstelde. Hij was op latere leeftijd een speler die zich bekommerde om de jeugd.

Hartogs is verguld met zijn nieuwe baan. Als hem wordt gevraagd wat hij met het Nederlands team op korte termijn voor ogen heeft, wijst hij op de ontwikkelingen bij Amstel Tijgers. Die zouden wel eens model kunnen staan voor de nationale ploeg. In de Edenhal zijn Hartogs en hoofdcoach Ron Berteling zowel aan de basis als in de hoofdmacht druk bezig met opleiden. „Er moet in Amsterdam over een jaar een goede organisatie zijn opgebouwd met jonge talentvolle Nederlandse ijshockeyers die het aantrekkelijk maakt voor sponsors”, vertelt Berteling.

In het eerste team van Amstel Tijgers stroomden vorig jaar al wat jonge spelers door uit de snel groeiende jeugdafdeling. Dat resulteerde in een seizoen zonder prijzen. Geen beker, geen landstitel. Maar dit jaar zijn de Amstel Tijgers terug, hoewel de hoofdmacht vijf spelers bevat van achttien jaar. Berteling kan genieten van een jong talent als Ivy van den Heuvel, „de revelatie van dit moment.”

Hartogs wil met het Nederlands team ook verjongen. Hij heeft verder nog wel wat plannen, maar vindt het te vroeg die naar buiten te brengen. Terwijl hij eindelijk de veters van zijn schaatsen losmaakt: „Die ideeën wil ik in overleg met andere mensen binnen de bond nog verder uitwerken.” Hartogs doet evenmin uit de doeken of hij ook de functie van technisch directeur gaat bekleden. „Ik zie in deze baan een geweldige uitdaging. Ik heb de contacten en ik weet veel van spelsystemen. Het is noodzakelijk met de nationale ploeg een nieuwe weg in te slaan. Dat zal direct in mijn selectiebeleid zichtbaar zijn.”

In Eindhoven had Hartogs nog de kans de winnende treffer voor Amstel Tijgers te maken, maar zijn schot miste kracht. De bekerfinale begon voor bijna tweeduizend betalende toeschouwers opwindend. De Tijgers kwamen aan de leiding dankzij Jamie Schaafs-ma. De ploeg uit Geleen antwoordde sterk via Michael Walling en Bradley McDonald die een schot van Brian McGarry afrondde. Vervolgens maakten de twee ploegen er een „schaakpartij” van, zoals Berteling het omschreef. De goalies Joe Pelletier (Tijgers) en Frank Novello (Eaters) vertolkten een heldenrol. Vooral in defensie van de Amsterdamse ploeg werd een tegenstander nog wel eens vrijgelaten voor het doel.

In de slotfase van de derde periode beging John Holmes van de Eaters een overtreding (coach Dave Hyrsky: „Scheidsrechter Roger van de Waarden was niet capabel voor deze wedstrijd”) waardoor de Tijgers de laatste anderhalve minuut een numerieke meerderheid bezaten. De beslissing viel echter in de verlenging met sudden death. Matt Korthuis zorgde voor euforie bij Amstel Tijgers door na een schermutseling van dichtbij te scoren, de enige mogelijkheid om Novello te verslaan.

    • Erik Oudshoorn