Televisie Film van de Dag

Uit Het schnitzelparadijs.
Uit Het schnitzelparadijs.

Het schnitzelparadijs. In bioscoop succesrijke film is geen mijlpaal in de vaderlandse filmgeschiedenis, maar een komedie met vette grappen over multicultureel Holland. Marokkaanse afwasser Mounir Valentyn beleeft in Van der Valk-achtig hotel-restaurant, Romeo-en-Julia-liefde met beter gesitueerde serveerster Bracha van Doesburgh. Bianca Stigter schreef in haar recensie: „Van het flinterdunne verhaaltje wil Het schnitzelparadijs het dan ook niet hebben. Wel van de grappen en grollen in de keuken van De Blauwe Gier, het op een vestiging van Van der Valk geïnspireerde restaurant waar Nordip en Agnes samen met een Hollandse keukennazi, twee Marokkaanse lefgozertjes, een Joegoslavische slager en een domme Turk de multiculturele samenleving in het klein mogen overdrijven. Op een cliché meer of minder kijkt Koolhoven daarbij niet, en waarom zou hij ook.”(Martin Koolhoven, 2005, Ned.), Ned.3, 20.30-22.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg