Stemmachines Sdu opnieuw afgekeurd

rotterdam. Drieëntwintig gemeenten die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november met het rode potlood hebben gestemd, moeten dat ook weer doen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Fabrikant Sdu is er niet in geslaagd haar stemmachines van het type New Vote voldoende te beveiligen. Dat blijkt uit een brief die demissionair minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing, VVD) gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De machines van Sdu waren voorafgaand aan de Kamerverkiezingen afgekeurd omdat ze straling afgaven die op tientallen meters was op te vangen. Daardoor was te achterhalen wat iemand had gestemd, terwijl het stemgeheim gewaarborgd moet zijn. Sdu is er niet in geslaagd om de straling te beperken tot vijf meter, de afstand die minister Nicolaï ”aanvaardbaar” vindt.