Sloopbal en onderwijs

Hoe we de files laten smelten en de poolkappen weer invriezen weet ik niet. Maar dat niemand er in slaagt om de sloopbal tegen te houden die al tien jaar op ons onderwijsstelsel inbeukt, is even onbegrijpelijk als vernederend.

De slachtoffers die kermend uit het puin kruipen, beginnen nu langzaamaan zelf te klagen tegen hun beulen. Bètastudenten die op school onvoldoende wiskunde kregen om universiteitscolleges te snappen, schreven de brandbrief www.lievemaria.nl. En nu is gebleken dat zelfs toekomstige leraren halve analfabeten zijn (al eerder bleek hun rekenen pet), pleit de hbo-raad voor een bijspijkerjaar tussen school en studie.

Tsja, dat zou enige verlichting bieden, al zal het wel stuklopen op praktische bezwaren (geld dus). Bovendien is het louter symptoombestrijding, in een stadium waarin amputatie de enige remedie is. De oud-leerlingen gaan aan het infuus, terwijl de staatsterreur tegen de scholen niet minder wordt, maar wel meer. Herziening voor de Tweede Fase in 2007: nog meer ‘eigen invulling’ door scholen voor ‘globale eindtermen’, nog meer ‘vaardigheidsonderwijs’ (googlen dus), nog meer ‘zelfstandig leren’ (googlen dus).

Wat de formateur ook in die geheime congresboerderijtjes bekokstooft, het is te hopen dat het leidt tot een stalen figuur op Onderwijs. Iemand die de puinhopen van tien jaar Tweede Fase oplapt, precies zoals dat moet: schaf die malle profielen en profielwerkstukken af, zet leraren weer voor de klas, laat ze weer met hun vak bezig zijn, ontsla die managers en andere spek-en-bonenfiguren.

VOC-mentaliteit, Nederland weer voorop, kennisland: voor een regering die het onderwijs saboteert, klinken die kreten tamelijk vernederend. Alsof je in je ballen getrapt wordt door een bondscoach die roept: „Laten we blíj zijn met z’n allen! Morgen winnen we het WK! Toch?”

Hoe we de files laten smelten en de poolkappen weer invriezen weet ik niet. Maar als onze overheid de sloop van het onderwijs staakt, zijn er over een paar decennia misschien mensen die dat wel weten.

Christiaan Weijts

Winnaar Anton Wachterprijs 2006 met zijn boek Art. 285b.

    • Christiaan Weijts