Sjarapova en Clijsters naar derde ronde

Het vrouwentoernooi op de Australian Open kent tot dusver weinig verrassingen. Titelkandidaten Maria Sjarapova, Martina Hingis en Kim Clijsters haalden vandaag in Melbourne moeiteloos de derde ronde.

De als eerste geplaatste Russin Sjarapova had geen enkele moeite met haar landgenote Anastassia Rodionova en won met 6-0 en 6-3. Sjarapova sloeg zes aces en twintig winners en daar was Rodionova, die in de tweede set last kreeg van haar bovenbeen, niet tegen opgewassen.

De Belgische Clijsters, vierde op de ranking, rekende eenvoudig af met de Japanse Akiko Morigami: 6-3 en 6-0. Dat de Vlaamse in vorm is, bewees ze dit jaar al met de titels in Hongkong en Sydney. „Ik voel me goed en ben gelukkig. Ik denk dat ik daarom zo lekker speel”, zei de 23-jarige tennisster, die aan haar laatste jaar bezig is en zich dan met haar partner gaat wijden aan een gezinsleven.

Hingis maakte vorig jaar in Melbourne haar rentree na drie jaar afwezigheid. Toen was elke overwinning een verrassing, nu rekent ze op het bereiken van in ieder geval de kwartfinales. „Dat verwacht ik van mezelf”, zei Hingis, die de Australian Open drie keer won. Vandaag had de Zwitserse weinig moeite met de Russische Alla Koedriavtseva: 6-2 en 6-2.

Het enkelspel bij de mannen is nu zonder Nederlands tintje. De in Sliedrecht geboren Australiër Robert Smeets ging eruit in de tweede ronde tegen de als dertiende geplaatste Tsjech Tomas Berdych: 6-3, 6-2 en 6-4. James Blake, Lleyton Hewitt, Nikolai Davidenko, Tommy Haas en Andy Murray plaatsten zich ook voor de derde ronde.

Nederland is nog wel vertegenwoordigd in het dubbelspel. Michaëlla Krajicek en haar Hongaarse partner Agnes Szavay wonnen in de eerste ronde van de Italiaans/Duitse combinatie Romina Oprandi/Julia Schruff in twee sets: 6-3 en 6-1. Vorig jaar bereikten Krajicek en Szavay in Melbourne de derde ronde. Rogier Wassen en de Zuid-Afrikaan Jeff Coezee versloegen in de eerste ronde het Kroatische koppel Ivo Karlovic/Lovro Zovko met 7-5, 6-7 en 6-2.