Royal: nieuw referendum EU-verdrag

Ségolène Royal, kandidaat van de sociaal-democraten voor Franse presidentsverkiezingen, is voorstander van een nieuw referendum over een bijgesteld grondwettelijk verdrag van de EU.

Royal zei dit gisteren in Luxemburg na een ontmoeting met premier Jean-Claude Juncker. „Ik stel me voor dat dit referendum tegelijk met de verkiezingen voor het Europees Parlement wordt gehouden.” Royal liet zich niet uit over aanpassingen die zij verlangt. Haar partij PS is verdeeld.

Luxemburg en Spanje bereiden voor eind deze maand een bijeenkomst voor van de achttien EU-landen die hebben ingestemd met de Europese Grondwet. Dit nieuwe EU-verdrag is in het voorjaar van 2005 door Frankrijk en Nederland in referenda verworpen. De resterende zeven EU-landen hebben hun ratificatieprocedures tot nader orde opgeschort.

Royal zei er vertrouwen in te hebben dat de Fransen een aangepast verdrag wel steunen: „Wat zij willen is niet minder Europa, maar een Europa dat zijn sociale rechten, fundamentele vrijheden en vooruitgang voor allen beter beschermt.”

De Franse presidentsverkiezingen zijn eind april en begin mei. In de peilingen gaan Royal en de conservatieve kandidaat Nicolas Sarkozy op kop. Sarkozy bepleit een ‘mini-grondwet’ voor Europa, die zonder nieuwe volksraadpleging door het Franse parlement zou kunnen worden geratificeerd.

In Straatsburg zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren in het Europees Parlement dat het „een historische vergissing” zou zijn als Europa voor de Europese verkiezingen van 2009 geen nieuw verdrag heeft.

De Duitsers, die op dit moment als voorzitter van de EU fungeren, proberen in juni een akkoord te bereiken over een plan om uit de impasse rond een nieuw EU-verdrag te komen. Dit zou dan in de tweede helft van 2008, als Frankrijk EU-voorzitter is, afgerond moeten worden.

Merkel zei gisteren dat juist de EU-landen die voor verdere uitbreiding van de Unie zijn, moeten beseffen dat dit niet kan zonder een nieuw verdrag. Zij doelde op Groot-Brittannië dat huiverig staat tegenover de EU-grondwet.