regio keuze

LEIDEN Hans Teeuwen Komiek Hans Teeuwen is een jaar geleden gestopt met cabaret, maar staat nu weer op het podium als crooner. Hij zingt liedjes van Frank Sinatra als Come Fly with me, Angel Eyes en Fly me to the Moon. Teeuwen blijft dichtbij de oude meester, maar hij breekt los in het bluesy Willow Weep For Me. Vier moordend goede musici, onder wie saxofonist Benjamin Herman, nemen hem bij de hand en begeleiden hem op het rechte pad naar gerechtigheid en al die andere moderne jazz. 22 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl. Hans Teeuwen Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060109
LEIDEN Hans Teeuwen Komiek Hans Teeuwen is een jaar geleden gestopt met cabaret, maar staat nu weer op het podium als crooner. Hij zingt liedjes van Frank Sinatra als Come Fly with me, Angel Eyes en Fly me to the Moon. Teeuwen blijft dichtbij de oude meester, maar hij breekt los in het bluesy Willow Weep For Me. Vier moordend goede musici, onder wie saxofonist Benjamin Herman, nemen hem bij de hand en begeleiden hem op het rechte pad naar gerechtigheid en al die andere moderne jazz. 22 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl. Hans Teeuwen Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060109 Boyer, Maurice

AERDENHOUT

WandelingTijdens de vogelexcursie Wintergasten in de Amsterdamse Waterleidingduinen op zondag 21 januari wordt gekeken naar wintergasten uit Scandinavië waaronder mogelijk wilde zwanen, grote zaagbekken, wintertalingen en brilduikers. Deze vogels verblijven in de winter hier in Nederland om de kou in hun broedgebied te ontvluchten. De duinen van Zuid-Kennemerland zijn een aantrekkelijke pleisterplaats voor deze vogels in de winter met hun hoge duinen, brede valleien, dicht bos en zompige kanaaloevers. Bossen, velden en zandverstuivingen.

Vertrek op 21 jan om 11u bij de ingang Oase, Vogelenzangseweg, Aerdenhout. Duur: 2 uur. Toegangskaart verplicht. Deelname is gratis. Kijker aanbevolen. Denk aan warme kleding. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Inl 023-5261584 of op www.ivnzk.nl.

HAARLEM

StereofotografieWim van Keulen verzorgt 21 januari (11u) een lezing met diaprojectie over stereofotografie (1840-2000). Hij zal ook spreken over de architectuur en geschiedenis van The Crystal Palace (1851-1985), het gebouw dat gemaakt is voor de wereldtentoonstelling van 1851 in London.

Spaarnestad Photo Gallery, Groot Heiligland 37. Inl: 023-5518432 & www.spaarnestadphoto.nl

TafelmanierenMatthi Forrer houdt 25 januari (10u30) een lezing over de Do’s en don’ts van Japanse tafelmanieren. Ihkv de tentoonstelling ETEN – tradities, taboes en delicatessen.

Museum Volkenkunde, Steenstraat 1. Inl: 071-5168 800 & www.volkenkund

LEIDEN

Hans Teeuwen Komiek Hans Teeuwen is een jaar geleden gestopt met cabaret, maar staat nu weer op het podium als crooner. Hij zingt liedjes van Frank Sinatra als Come Fly with me, Angel Eyes en Fly me to the Moon. Teeuwen blijft dichtbij de oude meester, maar hij breekt los in het bluesy Willow Weep For Me. Vier moordend goede musici, onder wie saxofonist Benjamin Herman, nemen hem bij de hand en begeleiden hem op het rechte pad naar gerechtigheid en al die andere moderne jazz.

22 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

DiscussieScience Café Leiden organiseert op 23 januari (20u) een discussie getiteld Groene versus witte spelling. Van wie is de spelling eigenlijk? Debat met Dr. Hans Heestermans en Rik Schutz olv Paul Arnoldussen.

Café Buddhas, Botermarkt 20. Inl: 06-42267885 & www.sciencecafeleiden.nl

De buskruitramp van 1807Twee honderd jaar geleden ontplofte aan de Steenschuur in Leiden een vrachtschip met 369 vaten buskruit. De ravage was onvoorstelbaar en meer dan 160 mensen werden gedood. De Lakenhal herinnert de ramp van 1807 met een tentoonstelling waar onder meer brokstukken van het schip, verhalen van ooggetuigen en prenten en tekeningen met het drama als onderwerp getoond worden.

T/m 15 april in De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl www.lakenhal.nl of www.kruitramp.nl

VOGELENZANG

4-seizoenen Winterwandeling

De eerste excursie van een nieuwe serie 4-seizoenenwandelingen door de Amsterdamse Waterleidingduinen is zaterdag 20 januari. Tijdens deze wandeling staat de winter (herfst?) centraal! Er wordt gelopen van het dichter begroeide binnenduin naar het meer open duingebied. Te zien is welke invloed de waterwinning en het beheer hebben op de natuur. Trek stevige schoenen aan en (warme) kleren die tegen een stootje kan. En neem ook voldoende eten en drinken mee.

Volgende wandelingen zijn op 22 april, 16 juni en 15 september.

Vertrek om 10u vanaf ingang Panneland, Vogelenzang. Duur: 3 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname is gratis. Inl 023-5276145 of www.ivnzk.nl.

UTRECHT

MahlerHet Utrechtsch Studenten Concert (USC), opgericht in 1823 en daarmee het oudste orkest van ons land, geeft op 24 januari in Muziekcentrum Vredenburg onder leiding van Bas Pollard een uitvoering van de Zevende symfonie van Gustav Mahler.

USC: 24 jan 20u15 MC Vredenburg Utrecht res 030 2314544

Pinter Nobelprijswinnaar Harold Pinter schreef in 1978 het griezelig herkenbare toneelstuk Bedrog over overspel en geheime levens, in omgekeerde volgorde verteld. De Paardenkathedraal brengt met een Vlaamse cast een psychologisch ingeleefde voorstelling, uitgevoerd in een prachtig decor van André Joosten. Aan het slot wist water als tranen het klemmende verleden van de personages uit.

T/m 18 feb Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat. Inl: 030-2762559, www.paardenkathedraal.nl.

VIANEN

MolensHet Stedelijk Museum Vianen maakte een tentoonstelling over de korenmolens, industriemolens en poldermolens in de eigen regio. Aan de hand van foto’s, plattegronden en objecten wordt een historisch overzicht geschetst van het windmolenbedrijf. Ook worden de plannen getoond voor de herbouw van de wipkorenmolen in Vianen.

Molens in en om Vianen. 20 jan t/m 28 mei in Stedelijk Museum Vianen, Voorstraat 97, Vianen. Open di-vr 10u30-16u30. Inl: 0347-371648, www.stedelijkmuseumvianen.nl