Rechter herstelt rust bij Stork

De beschermingswal die industrieel concern Stork had opgetrokken om te voorkomen dat aandeelhouders de commissarissen zouden ontslaan, is vernietigd. Bovendien heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gisteren een onderzoek naar wanbeleid gelast.

Toch toonde Stork zich tevreden over de uitspraak van rechtbankpresident Huub Willems. De commissarissen mogen blijven zitten omdat de rechter verbiedt dat er vandaag op een aandeelhoudersvergadering over hun ontslag wordt gestemd. Daar hadden de grootaandeelhouders Centaurus en Paulson om gevraagd.

De maandenlange strijd tussen Stork en deze hedgefondsen is voor alle Nederlandse bedrijven van belang, omdat ze bepaalt hoeveel invloed aandeelhouders mogen uitoefenen op de strategie van een bedrijf.

De twee speculatieve beleggers willen dat Stork (12.000 werknemers) doorgaat als luchtvaartbedrijf en twee andere divisies verkoopt. Het concern weigert dat, omdat ze die strategie te risicovol en onverantwoord vindt. De ondernemingskamer gaat nu drie commissarissen benoemen die moeten bemiddelen.

Volgens advocaat Ruud Hermans van Stork maakt de rechter het de hedgefondsen vrijwel onmogelijk om de komende acht maanden (de geschatte duur van het onderzoek) invloed uit te oefenen op de strategie. Storktopman Sjoerd Vollebregt noemde het een „prima uitspraak. ”

Centaurus en Paulson zeiden in een verklaring dat het onwettig verklaren van het gebruik van de beschermingsconstructie „een overwinning is voor alle Nederlandse aandeelhouders”. Willems bepaalde dat dergelijke gifpillen alleen gebruikt mogen worden bij vijandige overnames en niet in een conflict tussen een bedrijf en aandeelhouders.

Ook de vakbonden waren tevreden. „De rechter heeft duidelijk gemaakt dat niet alleen de belangen van aandeelhouders, maar ook die van werknemers belangrijk zijn in de afwegingen die het bestuur van een bedrijf maakt over de strategie”, zei FNV-bestuurder Henk Wijnenga.