Rechter gaat afluisteren VS weer toetsen

De Amerikaanse minister van Justitie Alberto Gonzales heeft gisteren in een brief aan de Senaat een koerswijziging aangekondigd in het omstreden afluisterprogramma van de regering-Bush. De regering zal voortaan aan een speciale geheime rechtbank een dagvaarding vragen, voordat ze overgaat tot het afluisteren van telefoongesprekken van Amerikaanse burgers met terreurverdachten in het buitenland.

In 2005 lekte uit dat de regering-Bush na ‘11 september’ de inlichtingendienst NSA een afluisterprogramma liet opzetten. Anders dan de wet voorschrijft werd daarbij niet per afgeluisterde burger voorafgaand toestemming van een speciale rechter gevraagd. Een federale rechter veroordeelde de praktijken afgelopen augustus; het beroep dat de regering toen aantekende moet nog dienen.

Of Gonzales’ besluit alle juridische bezwaren wegneemt blijft vooralsnog onhelder. Vandaag zou de minister in de Senaat meer details bekendmaken. (AP)