Pim Fortuyn

Pim Fortuyn Acteur Helmert Woudenberg vertolkt in een solo het omstreden leven en gedachtengoed van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Fortuyns leven is weleens beschreven als 'een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallende verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling. Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet. Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers. Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes. Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’ Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer. Fortuyn 22 jan De Maaspoort, Venlo; 24 jan Koningstheater, Den Bosch; 25 jan Het Park, Hoorn. Inl www.grunfeld..nl Helmert Woudenberg Foto Clemens Boon
Pim Fortuyn Acteur Helmert Woudenberg vertolkt in een solo het omstreden leven en gedachtengoed van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Fortuyns leven is weleens beschreven als 'een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallende verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling. Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet. Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers. Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes. Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’ Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer. Fortuyn 22 jan De Maaspoort, Venlo; 24 jan Koningstheater, Den Bosch; 25 jan Het Park, Hoorn. Inl www.grunfeld..nl Helmert Woudenberg Foto Clemens Boon Boon, Clemens

Acteur Helmert Woudenberg vertolkt in een solo het omstreden leven en gedachtengoed van de vermoorde politicus Pim Fortuyn. Fortuyns leven is weleens beschreven als 'een tragedie van niet-vervulde dromen’. De charismatische lijsttrekker van Leefbaar Nederland en later Lijst Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord. De gelijkenis in de voorstelling tussen Woudenberg en Fortuyn is treffend, met als opvallende verschil dat de echte Fortuyn een scherpere blik heeft en een fellere uitstraling. Wat in de voorstelling overheerst is het aandeel dat Fortuyns jeugd inneemt. Woudenberg schetst treffend een eenzame jongen in een ultra-katholiek gezin. Pim adoreert zijn moeder en in zijn vader ziet hij een ouderwetse steller van de wet. Woudenberg toont vooral respect voor de vermoorde politicus. Zijn ideeën over bijvoorbeeld de islam en het vreemdelingenbeleid komen slechts zijdelings aan de orde. Woudenberg baseert zich vooral op Fortuyns boek Babyboomers. Het slot is indrukwekkend: Woudenberg loopt, net als Fortuyn op de noodlottige dag over het parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Dan verschijnt een vreemde jongeman uit de bosjes. Woudenberg stokt in zijn laatste zin, die begint met: ‘Hij...’ Meer kan Fortuyn niet zeggen. Hij valt neer.

Fortuyn 22 jan De Maaspoort, Venlo; 24 jan Koningstheater, Den Bosch; 25 jan Het Park, Hoorn. Inl www.grunfeld..nl