Om naar uit te kijken

TONEEL

De Familie AvenierMaria Goos heeft een vierdelige toneelserie geschreven, waarin zij vijftig jaar lang een arbeidersfamilie volgt. Gaandeweg zien we niet alleen de familie maar ook Nederland veranderen. Deze week gaan deel één en twee samen in première bij Het Toneel Speelt. Het eerste deel speelt op oudejaarsavond 1955, deel twee springt meteen naar 1970, midden in de culturele revolutie. Regisseur Jaap Spijkers leidt een groep van elf acteurs, onder wie Marisa van Eyle, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en Tjitske Reidinga.

Première 25 jan Amsterdam, Stadsschouwburg. Tournee t/m 6 mei. Inl. 020-6269550

POËZIE

GedichtendagDe achtste Gedichtendag op 25 januari staat in het teken van stilte en eenvoud. Tgv Gedichtendag 2007 schreef de Vlaamse dichter Leonard Nolens de bundel Een fractie van een kus.

Over hem is een speciaal poëzieprogramma, op 24 januari in Amsterdam en op 25 januari in Antwerpen. Op deze avonden dragen vijftien dichters een nieuw gedicht aan hem op. Nolens zelf zal lezen uit Een fractie van een kus, waarna hij zal worden geïnterviewd door Erik Menkveld. Ook zal er weer een ‘Gedichtendagtrein’ rijden. Op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven reizen de dichters Simon Vinkenoog, Hagar Peeters, Erik Jan Harmens, Tsjead Bruinja en Ruben van Gogh mee. Vertrek om 10u45 vanaf Schiphol richting Eindhoven, en vertrek om 12u47 vanaf Eindhoven richting Schiphol.

Inl www.gedichtendag.org

KLASSIEK

BernsteinTania Kross, Claron McFadden en Mark Tevis geven met pianiste Reinild Mees en trompettist Guido Segers het recital De unforgettable songs van Leonard Bernstein met songs uit beroemde musicals en opera’s, en onbekender repertoire.

22 jan 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345; 26 jan 20u15 Stadhuis Naarden; 28 jan 15u30 Rinkelbom Heerenveen

poppop

POP

The FratellisSchotse popsensatie The Fratellis combineert het feestelijke van de Kaiser Chiefs met een ruig rockgevoel niet ver verwijderd van de glamrock van Slade en Sweet. Met z’n drieën maken ze er een vrolijke bende van, in liedjes als de instant-festivalforiet Chelsea dagger met zijn vrolijke lalala-koor.

23 jan Patronaat, Haarlem, 27 Doornroosje, Nijmegen, 29 Melkweg, Amsterdam.

DANS

Something RawIn de Amsterdamse Nes vindt Something Raw plaats, een vijfdaags festival voor conceptuele dans, dat veel raakvlakken heeft met beeldende kunst, performance en video.

23 t/m 27 jan Amsterdam, Frascati, De Brakke Grond en De Appel. Inl. 020-6266866 of www.nestheatersnl