nrc.nl/blogs

www.nrc.nl/blogs RSI.Marie-José Klaver schrijft in haar weblog dat ongeveer 70 procent van de leerlingen en studenten die een opleiding volgen aan het mbo, hbo of de universiteit wel eens RSI-achtige klachten heeft. „Het overgrote deel (55 procent) zegt lichte klachten te hebben. De overige 15 procent heeft veel klachten. Leerlingen op de basisschool hebben nauwelijks klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen. Leerlingen en studenten van mbo’s, hbo’s en universiteiten brengen dagelijks bijna 4,5 uur door achter de computer: anderhalf uur voor de studie en drie uur om te chatten, internetten en om spelletjes te spelen.’’ www.nrc.nl/klaver

RSI.Marie-José Klaver schrijft in haar weblog dat ongeveer 70 procent van de leerlingen en studenten die een opleiding volgen aan het mbo, hbo of de universiteit wel eens RSI-achtige klachten heeft. „Het overgrote deel (55 procent) zegt lichte klachten te hebben. De overige 15 procent heeft veel klachten. Leerlingen op de basisschool hebben nauwelijks klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau ITS van de Radboud Universiteit Nijmegen. Leerlingen en studenten van mbo’s, hbo’s en universiteiten brengen dagelijks bijna 4,5 uur door achter de computer: anderhalf uur voor de studie en drie uur om te chatten, internetten en om spelletjes te spelen.’’

www.nrc.nl/klaver

Multicultureel. Coen van Zwol is ‘nog van de multiculturele samenleving’ vertelt hij in zijn weblog Moskou. „Dat was de norm toen ik in 2000 naar Moskou vertrok. En zoals bekend zijn emigranten conservatief. Hoewel multiculti ook in Moskou uit is. Zo legden drie skinheads in augustus een zelfgemaakte bom op de Tsjerkizovski-markt. Dat is de grootste markt van Europa: 30.000 kooplieden uit alle windstreken van Azië, twaalf marktmeesters, twintig maffia’s, tientallen miljoenen bezoekers. Bij de bomaanslag stierven twaalf ‘zwartkonten’ en vielen dertig gewonden. Moskou besloot meteen een helder signaal aan het opkomend racisme af te geven: daags na de aanslag bepaalde de burgemeester dat de markt dicht gaat. Die etnische chaos, dat vraagt om een bomaanslag. Bravo, reageerde Moskou. Veel eerder is ook een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat op markten maximaal 40 procent van de kooplui buitenlands zijn.

www.nrc.nl/moskou