Nicolaes van Berchem

Een van de grootste Italianisanten van de zeventiende eeuw, schilder Nicolaes Berchem (1621/22-1683), heeft hoogstwaarschijnlijk nooit voet gezet in Italië. Toch hebben veel van zijn een uitgesproken on-Nederlandse karakter. Glooiend terrein met ruïnes en hoge heuvels, bevolkt door veedrijvers en herders met een gouden zuidelijk avondlicht. Het Frans Halsmuseum toont zo’n vijftig werken, tekeningen en prenten.

Een van de grootste Italianisanten van de zeventiende eeuw, schilder Nicolaes Berchem (1621/22-1683), heeft hoogstwaarschijnlijk nooit voet gezet in Italië. Toch hebben veel van zijn een uitgesproken on-Nederlandse karakter. Glooiend terrein met ruïnes en hoge heuvels, bevolkt door veedrijvers en herders met een gouden zuidelijk avondlicht. Het Frans Halsmuseum toont zo’n vijftig werken, tekeningen en prenten.

Nicolaes Berchem; in het licht van Italië t/m 15 april Frans Hals Museum, Groot-Heiligland 62, Haarlem. Di-za 11-17u, zo 12-17u.