Minister kampt met streptokok

Tijdens een vakantie op Curaçao heeft demissionair minister van Defensie Kamp (VVD) een infectie aan zijn scheenbeen opgelopen. Hij is hierdoor een week uitgeschakeld en moet afzien van een reis naar Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van Defensie gaat het om een „streptokokachtige bacterie” die nu met een antibioticum wordt bestreden. „De infectie is op tijd herkend en de kuur slaat aan”, aldus de woordvoerder en de verwachting is dat Kamp eind deze week, anders volgende week, weer present zal zijn.

De bewindsman, die samen met zijn vrouw vorige week op Curaçao vertoefde, noemt de infectie op zijn eigen weblog „een souvenir” en kondigt aan dat hij een tijdje met het rechterbeen omhoog zal moeten zitten. „Ondertussen probeer ik mijn zaakjes voor de komende periode te regelen”, aldus Kamp.

In het najaar van 2004 moest (demissionair) minister-president Balkenende (CDA) worden opgenomen in het ziekenhuis van Capelle aan den IJssel wegens een infectie door streptokok- en stafylokok-bacteriën. De wondroos, zoals deze infectie ook werd genoemd, kon niet met antibiotica alleen worden bestreden, er was ook een operatie nodig. De internist spreekt van „een huid-en-weke-deleninfectie” waarbij ook het spierweefsel kan worden aangetast.

Bij de operatie van minister-president Balkenende moest inderdaad geïnfecteerd weefsel worden verwijderd. Dat leidt meestal tot (gedeeltelijk) functieverlies en het herstel duurt langer. Balkenende kreeg daarna een tijdlang een aangepaste schoen om weer goed te leren lopen.

In het algemeen reageren de streptokok-bacterien op penicilline, maar de stafylokokken zijn er niet of veel minder gevoelig voor. De infectie ontstaat doordat de bacteriën via een kleine wond of een door schimmel verzwakte plek de huid binnendringen. De aandoening kan zich heel snel uitbreiden, maar dat is afhankelijk van de bacteriesoort. In heel Nederland worden enkele tienduizenden mensen per jaar door een dergelijke infectie getroffen.