Kosovo: Servië krijgt de steun van Rusland

Rusland zal niet instemmen met een oplossing van de kwestie-Kosovo waar Servië het niet mee eens is. Servië mag geen oplossing worden opgelegd. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dinsdag gezegd.

Lavrov bevestigde daarmee uitlatingen van de Servische premier Vojislav Koštunica, die een dag eerder na een telefoongesprek met president Poetin zei dat Rusland Servië steunt in zijn opvatting dat de territoriale integriteit van Servië niet mag worden geschonden en dat Rusland in de Veiligheidsraad van de VN geen oplossing zal aanvaarden die voor Servië onaanvaardbaar is.

Op 26 januari zal de VN-bemiddelaar in de kwestie-Kosovo, Martti Ahtisaari, de Contactgroep voor Kosovo zijn voorstel voor de toekomst van het gebied presenteren. Aangenomen wordt dat hij zal pleiten voor onafhankelijkheid voor Kosovo, onder internationaal toezicht. Daarna zal de Veiligheidsraad over de toekomst van Kosovo beslissen.

Rusland is lid van de Contactgroep en de Veiligheidsraad en kan Ahtisaari’s voorstel torpederen. Servië wil de Kosovaren maximale autonomie, maar geen onafhankelijkheid toestaan; Kosovo eist onafhankelijkheid.

In Brussel zeiden woordvoerders van de EU dat onderhandelingen over Kosovo wellicht moeten worden voortgezet, met het oog op het Russische standpunt. „We wensen van harte dat Rusland akkoord gaat” met een voorgestelde oplossing, zei een diplomaat. EU-kopstukken als buitenland-coördinator Solana en Eurocommissaris Rehn suggereerden al dat er langer moet worden gepraat.

Rusland, zo menen waarnemers, is bang voor een precedent. Als Kosovo tegen de zin van het land waarvan het deel uitmaakt, Servië, onafhankelijk mag worden, zouden eventueel ook opstandige gebieden in Rusland tegen de zin van Moskou onafhankelijk kunnen worden verklaard.

In Priština zeiden westerse diplomaten dat „we in [Ahtisaari’s voorstel] het woord onafhankelijkheid willen zien” maar dat „er ook andere manieren zijn”. „Je kunt maatregelen nemen die duidelijk neerkomen op onafhankelijkheid, of onafhankelijkheid onder toezicht. Als dat de prijs is die je moet betalen voor een uitslag in de Veiligheidsraad zullen we die moeten betalen”. Het is evenwel de vraag of de Kosovaren daarmee kunnen instemmen en hoe ze reageren op een plan zonder het woord onafhankelijkheid. (Reuters, AP, VIP)