Indigènes

Indigènes (inboorlingen) van de Frans-Algerijnse filmer Rachid Bouchareb toont een pijnlijke en vergeten bladzijde van de Franse geschiedenis. Bouchareb heeft jaren onderzoek gedaan om die zo precies mogelijk vertellen. Hij volgt een groepje Algerijnse mannen die in 1943 zo van het land worden geplukt om ‘het moederland’ te bevrijden van de Duitse bezetting. Ze gaan massaal. Omdat ze denken dat de oorlog van Europa hun betere vooruitzichten biedt dan de armoede van Afrika. Maar ook omdat ze werkelijk bezield zijn van het idee dat Frankrijk hun moederland is. Wat Bouchareb vooral overtuigend laat zien, is dat de Fransen daar heel anders over denken. De pieds-noirs worden heus toegejuicht als bevrijders in Marseille en Toulon, maar krijgen geen verlof zoals de blanken en worden niet gepromoveerd, hoe dapper ze ook vechten. Bouchareb – producent van een andere competitiefilm in Cannes, Flandres – brengt dat alles goed en tamelijk rechttoe rechtaan voor het voetlicht. Er zijn scènes die zo aan het oorlogsepos van Steven Spielberg lijken te zijn ontleend – Saving Private Saïd. Ook Indigènes eindigt met een overlevende op een erebegraafplaats en ook deze soldaat heeft zo zijn gedachten over wat er is gebeurd is en of de wereld hun offer al vergeten is.

Regie: Rachid Bouchareb. Met: Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Bernard Blancan. In: 5 bioscopen.