Honger India blijft

De Indiase premier erkent dat hongerbestrijding faalt.

Zo’n 110 miljoen kinderen krijgen geen hulpverlening.

Ondervoede kinderen komen niet alleen in Afrika voor. Ook in India, waar de economie de afgelopen drie jaar met 8 procent per jaar gegroeid, lijden veel jonge kinderen aan ondervoeding.

In sommige Indiase deelstaten, waaronder Uttar Pradesh dat het hoogste inwonertal heeft, is volgens Unicef 40 procent van de kinderen onder de zes jaar ondervoed, terwijl dat percentage voor Afrika bezuiden de Sahara gemiddeld rond de 30 procent ligt. Volgens ontwikkelingsorganisatie Plan is zelfs bijna de helft van de Indiase kinderen onder de vijf jaar ondervoed. Afgelopen oktober maakte het International Food Policy Research Institute bekend dat Zuid-Azië verhoudingsgewijs het grootste aandeel ondervoede kinderen ter wereld heeft, terwijl Afrika het meest te lijden heeft onder kindersterfte.

Het probleem van ondervoede kinderen wordt door de Indiase regering erkend. Maar het beleid om ondervoeding van kinderen te bestrijden is mislukt, zegt premier Manmohan Singh.

„Er is sterk bewijs dat het programma tot geen enkele substantiële verbetering heeft geleid in de voeding van kinderen onder de zes”, schreef Singh deze week in een brief aan deelstaatbestuurders. Het aandeel ondervoede kinderen in India in deze leeftijdsgroep „behoort nog altijd tot de hoogste in de wereld”.

Het in 1975 begonnen programma ondersteunt vijftig miljoen kinderen onder de zes jaar. 110 miljoen kinderen worden echter niet geholpen, concludeerde het ministerie van Volksgezondheid onlangs.

Het Indiase programma Integrated Child Development Services (ICDS), dat miljarden dollars per jaar kost, levert aanvullende maaltijden, medische controles en behandelingen voor zwangere vrouwen en vaccinaties voor kinderen. De bedoeling was ervoor te zorgen dat alle schoolkinderen ten minste één voedzame maaltijd per dag zouden krijgen, maar dat is mislukt. Tweederde van de kinderen ontvangt bovendien de standaardvaccinaties niet.

Volgens Indiase media heeft de distributie van voedsel en vaccinaties te lijden onder corruptie. Voedsel dat voor kinderen bedoeld is wordt gestolen en verkocht, en in sommige gevallen aan vee gevoerd. Premier Singh heeft de 28 deelstaten opgedragen de uitvoering van het ICDS-programma te onderzoeken en verbeteren.

Het probleem speelt ook in andere landen in de regio. De helft van de ondervoede kinderen in de wereld woont in Zuid-Azië, aldus Unicef, en van alle baby’s in Zuid-Azië heeft 31 procent een te laag geboortegewicht (lager dan vijf pond), het hoogste aandeel in de wereld. In India is een op de drie vrouwen ondervoed.