Hoge rendementen bij pensioenfondsen

De grote Nederlandse pensioenfondsen hebben dankzij het vierde achtereenvolgende jaar van stijgende aandelenkoersen en vastgoedprijzen hun financiële positie opnieuw beduidend versterkt.

Zij hebben tevens meer dan gemiddelde beleggingsrendementen behaald. Alle fondsen hadden last van verliezen op hun beleggingen in grondstoffen, een categorie die de afgelopen jaren in hoog tempo is uitgebreid. Dat blijkt uit de resultaten die ABP (pensioenfonds voor ruim 1 miljoen leraren en ambtenaren), PGGM (ruim 1,1 miljoen zorg- en welzijnswerkers) en het Bedrijfstakpensioenfonds Metalektro (160.000 werknemers) vanochtend hebben gepubliceerd.

De financiële positie van een pensioenfonds laat zich samenvatten in de verhouding tussen beleggingen en pensioenverplichtingen, de zogeheten dekkingsgraad. Bij ABP is deze vorig jaar met ruim 13 procentpunt gestegen naar 133 procent. De dekkingsgraad van PGGM ging met 15 procentpunt omhoog naar 133 procent.

De dekkingsgraad van het Metalektro-pensioenfonds steeg 6 procentpunt naar 129 procent. Het Metalektro-fonds voert een beleid om de beleggingen meer aan de rentestand te koppelen dan de andere twee. Het fonds profiteert hierdoor meer van een dalende rente, en heeft meer last van een stijgende rente, zoals vorig jaar.

ABP realiseerde een rendement van 9,5 procent, met uitschieters bij vastgoed (36 procent) en het opkopen van bedrijven (private equity, bijna 30 procent). ABP kondigde vanochtend een verschuiving van zijn beleggingsbeleid aan, met meer geld voor private equity en infrastructuur, en relatief minder geld voor beursgenoteerde aandelen en effecten met een vaste rente. Het fonds gaat tevens de looptijd van zijn effecten met een vaste rente verlengen om de kans te verminderen dat rentefluctuaties zijn financiële positie ondermijnen.

PGGM boekte 11 procent rendement. Ook hier scoorden private equity (27 procent) en vastgoed (29 procent) het best.

Het Metalektro-fonds had bij zijn gerealiseerde rendement (3,4 procent) last van de stijgende rente. Het heeft zijn beleggingen in Amerikaanse bosbouw recentelijk verdubbeld tot 440 miljoen euro. Vorig jaar kocht het fonds al voor 200 miljoen euro Amerikaans bosareaal, dat een „relatief stabiel en interessant rendement” van „naar schatting 7 procent” moet opleveren.