Hockeysters winnen van Argentinië in heksenketel

Met opvallend gemak hebben de Nederlandse hockeysters gisteravond Argentinië in eigen land met 3-0 verslagen. Door de derde zege in evenzoveel wedstrijden, maakt de ploeg van bondscoach Marc Lammers een goede kans zondag in de Argentijnse stad Quilmes de finale te spelen van de strijd om de Champions Trophy. De voornaamste concurrent, Australië, speelde gisteren met 2-2 gelijk tegen Spanje, en heeft nu twee punten minder dan Nederland. Morgen treffen beide ploegen elkaar.

Omdat Nederland de vorige ‘Argentijnse’ editie van de Champions Trophy, ruim twee jaar geleden in Rosario, had gewonnen, lieten de Argentijnse vrouwen vooraf weten alles op alles te zetten om revanche te nemen. „Een klein moment van onoplettendheid kan dodelijk zijn”, waarschuwde verdedigster Noel Barrionuevo vooraf.

Maar uitgerekend kleine momenten van concentratieverlies stelden Nederland in staat al snel in de wedstrijd te scoren. Na twaalf minuten trof Fatima Moreira de Melo doel. In de tweede helft scoorde aanvalster Kim Lammers tweemaal. Dat de score niet hoger uitviel, kwam doordat Nederland op het einde van de wedstrijd nogal nonchalant omging met de kansen.

Bondscoach Lammers was tevreden met het resultaat. „Maar ons spel kan nog een stuk beter. De verdediging speelde goed, en we hebben indrukwekkend efficiënte spitsen. Maar het middenveld was stevig in Argentijnse handen.” Met name sterspeelster Luciana Aymar bleek nauwelijks af te stoppen.

Volgens Kim Lammers, de Nederlandse spits en met vier treffers topscorer van het toernooi, „speelden de Argentijnsen in feite een betere wedstrijd dan wij maar ze wisten de kansen niet te benutten”.

Het in een volkswijk gelegen hockeystadium was met vijfduizend, vrijwel exclusief Argentijnse toeschouwers volledig gevuld. Hockey in Argentinië staat niet te boek als een elitaire sport en de hockeysters gelden als de nationale trots .

De Nederlandse speelsters zeiden niet te hebben gehoord dat een groot deel van het publiek Nederland en de scheidsrechters voortdurend voor ‘hoeren’ uitschold. De gemoederen liepen hoog op omdat de Argentijnen van mening waren dat het tweede doelpunt onreglementair was.

Een groepje tienermeisjes op de staantribune bekogelde regelmatig met succes de Japanse scheidsrechter Chieko Soma met glazen knikkers. Pas toen duidelijk werd dat de thuisploeg een kansloze wedstrijd speelde, werd het fanatieke publiek iets rustiger.

    • Marcel Haenen