Het is nu vijf voor twaalf

Het is vijf voor twaalf. De wetenschappers die de Doomsday Clock bijhouden hebben de wijzers twee minuten opgeschoven. Na 1984 heeft de klok niet meer zo dicht bij het fatale moment gestaan. Reden voor de bezorgdheid is, behalve de dreiging die uitgaat van de 27.000 kernwapens in de wereld waarvan er 2.000 direct gelanceerd kunnen worden, de klimaatverandering.

De Doomsday Clock is een initiatief van het Bulletin of the Atomic Scientists. In 1947 zetten de wetenschappers hun symbolische klok op zeven voor twaalf om aan te geven dat de nucleaire dreiging groot is. Sindsdien is de tijd achttien keer veranderd. Zo was het in 1953, nadat de Amerikanen waren begonnen met kernproeven met de waterstofbom, twee minuten voor twaalf – dichterbij het nucleaire noodlot is de wereld niet geweest. Na de val van de Muur begon een korte tijd van ontspanning, maar sinds 1991 is de klok toch weer in de verkeerde richting gekropen.

„We staan aan de vooravond van een nieuw nucleair tijdperk”, schrijven de wetenschappers, met een verwijzing naar Noord-Korea en Iran. Opmerkelijk is dat ze klimaatverandering nu bij hun doemscenario betrekken. „De gevaren van klimaatverandering zijn bijna net zo onheilspellend als die van kernwapens. De gevolgen zijn op de korte termijn misschien minder dramatisch [...] maar over drie of vier generaties kan klimaatverandering leiden tot onherstelbare schade aan de leefomgeving waarvan de mens afhankelijk is voor zijn voortbestaan.”

Meer over Doomsday Clock via www.thebulletin.org