Groot-Brittannie

China TownDe vuurrode, goudgele paaltjes, telefooncellen en hoge poorten van de China Towns in Groot-Brittannië geven anders vaak grijze steden een kleurrijk aanzien. Maar hoe leeft de Chinese cultuur tussen de Britse? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? De vakanties van Chinese families uit Londen lijken precies op een traditionele Engelse strandvakantie. In de foto- en kunstexpositie van de Heritage Lottery Fund spelen Chinese gerechten en het familie fotoalbum, gezien door de ogen van Chinese families in Groot-Brittannië, een grote rol. De foto’s zijn van fotografen die met de families samenwerkten en ook van de National Portrait Gallery’s collectie.

T/m 11 maart, Cherish: Chinese Families in Britain, National Portrait Gallery, Londen WC2H, zat-woe 10-18:00, do 10-21:00, 004420 7312 2463 & www.npg.org.uk

AnsichtkaartenDe ‘gouden eeuw’ van ansichtkaarten in Europa en de Verenigde Staten was rond het begin van de 20ste eeuw. De 36-tellende collectie kaarten van het Imperial War Museum was een satirische reactie van onbekende kunstenaars op de aarzeling van Italië om een standpunt te nemen in de Eerste Wereldoorlog. De originele kleurtekeningen, vol spot en persiflage, werden destijds op zwart-witte kaarten in Italië gebruikt voor kritiek op o.a. de neutrale rol die het land speelde. Een overdreven gepantserde Koning Vittorio Emmanuele III wordt gehinderd door de kettingen van besluiteloosheid terwijl de Duitse Keizer Wilhelm II als ‘Medusa’ wordt aangeduid.

T/m 18 maart, Barbed Wit: Italian Satire Of The Great War, Estorick Collection of Modern Italian Art, London, N1, 004420 7704 9522 & www.estorickcollection.com

En verderIn Londen: T/m 18 febr, East-West: Objects Between Cultures, Tate Britain, 004420 7887 8008 & www.tate.org.uk; T/m 17 febr, Wood for the Trees and Falling Leaves, Gimpel Fils, 004420 7493 2488 & www.gimpelfils.com