Galerieselectie

Lorenza BoisiGaleriehouder Diana Stigter heeft de achterruimte van haar galerie omgedoopt tot de projectruimte Back

space. De eerste exposant is de Italiaanse schilder Lorenza Boisi, die haar voorstellingen in een expressionistische, figuratieve stijl opzet. Uit romige achtergronden in blauw-witte tinten doemen herkenbare elementen op, zoals vogels en vrouwelijke gedaanten. De overwegend zoete pastelkleuren van de doeken staan in schril contrast met de talloze doodsverwijzingen in donkerbruin: doodshoofden en skeletten.

Schilderijen van Lorenza Boisi. T/m 24 febr in Galerie Diana Stigter, Elandsstr 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Hans Op de BeeckEnkele jaren geleden transformeerde Hans Op de Beeck het GEM in Den Haag tot een nachtelijk wegrestaurant aan een snelweg. Voor zijn nieuwe tentoonstelling All together now… heeft de Belgische kunstenaar zijn focus verlegd naar het interieur. Hij creëerde een aantal objecten, waaronder een blauw dressoir en een gedekte tafel met louter wit servies, die bij de toeschouwer herinneringen oproepen aan familiediners.

Nieuw werk van Hans Op de Beeck. T/m 17 febr in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam. Wot/m za 12-17u30.

Paradise Love BarOp de tentoonstelling Paradise Love Bar brengt Gabriel Rolt werk van drie jonge, opkomende kunstenaars. Aisling Hedgecock maakte spectaculaire, kleurrijke objecten van aan elkaar gelijmde piepschuimbolletjes die verwijzen naar prehistorische monolieten. Sangeeta Sandrasegar toont verfijnde papieren cutouts die fantastische schaduwen werpen op de muur. En Alice Finbow maakt films over beweging en dans waarin haar eigen achtergrond als danser en performer een belangrijke rol speelt.

Objecten van Aisling Hedgecock, cut-outs van Sangeeta Sandrasegar en films van Alice Finbow. T/m 24 febr in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u

Stella de Boo & Patricia SpoelderIn galerie Van Wijngaarden Hakkens werk van twee schilders die beiden een figuratieve stijl hanteren. Stella de Boo maakt composities van vrouwelijke lichaamsdelen als handen, dijen en kuiten die ze samenvoegt met kleurrijke bloemen en vlinders. Het geheel ademt een sfeer die broeierig en exotisch is. Patricia Spoelder schildert stedelijke landschappen die geïnspireerd zijn op de randen van Amsterdam: langs de A 10, aan de IJ-oevers en achter het Centraal Station.

Schilderijen van Stella de Boo & Patricia Spoelder. T/m 10 febr in Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Erik Mattijssen & Nicolas DingsDe afgelopen maanden heeft Erik Mattijssen gewerkt in een afgelegen uithoek in Ierland. Zijn nieuwe tentoonstelling heet dan ook Rural conditions en bestaat uit schilderijen van Ierse interieurs. Het zijn melancholische werken, van landelijke plekken die dankzij de vooruitgang waarschijnlijk niet lang meer zullen bestaan. Mattijssen exposeert samen met Nicolas Dings, die nieuwe reliëfs laat zien van brons en glas. Inspiratie voor deze werken vond Dings in de popmuziek.

Schilderijen van Erik Mattijssen en sculpturen van Nicolas Dings. T/m 10 febr in Galerie Metis-NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

En verderSchilderijen van Bert Loerakker t/m 10 febr in Galerie Krijger + Katwijk, Lange Leidsedwarsstraat 198-200, Amsterdam; foto’s van Paul Kooiker t/m 18 febr in Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; sculpturen van Nick Renshaw t/m 7 febr in Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Amsterdam; hommage aan Luc Claus t/m 17 febr in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Katarina Forss t/m 21 febr in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam; wandobjecten van Cornelius Rogge t/m 25 febr in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; houtsnedes van Jos de l’Orme t/m 11 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; de keuze van Lucassen t/m 4 febr in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; video-installatie van Lydia Schouten t/m 11 febr in MKgalerie, Witte de Withstraat 53, Rotterdam.