Frankrijk

Rossini/SorinDe Franse videoartiest Pierrick Sorin (1955) maakte voor het Théâtre du Châtelet de mise en scène en de scenografie van Rossini’s weinig opgevoerde opera buffa La Pietra del paragone (1812). Sorin is op het ogenblik een van de grootste videoartiesten ter wereld. Zowel in Tokio, New York als Parijs veroorzaken zijn filmpjes à la Méliès grote vrolijkheid. Ook roepen zijn video’s existentiële vragen op. De gewaagde, maar heel geslaagde combinatie van een opera van Rossini met de getrukeerde videobeelden van Sorin zal menig operaliefhebber verrukken.

La Pietra del paragone t/m 28 jan in het Théâtre du Châtelet, Place du Châtelet, Parijs, 0033-140282840, www.chatelet-theatre.com

KubistenToen Picasso en Braque landschappen, voorwerpen en portretten schilderden volgens de regels van het kubisme werden ze geïnspireerd door de Afrikaanse beeldhouwkunst en door het late werk van Cézanne.

Hij reduceerde de vormen in de natuur tot geometrische figuren. Galerie Berès brengt in zijn twee ruimtes een boeiende verzameling van baanbrekende werken van Franse en Europese kubistische kunstenaars bijeen zoals Delaunay, Gleizes, Laurens, Picabia, Séverini, Gris, Larionov en Pougny. Ook de catalogus is een meesterwerk.

Au temps des Cubistes t/m 27 jan in galerie Berès, 35, rue de Beaune en 25, quai Voltaire, Parijs, dag beh zo 10-19u, 0033-142612791, gratis toegang.

En verder in Parijs Antonin Artaud t/m 4 febr in de BNF François-Mitterand www.bnf.fr; Trésors engloutis d’Alexandrie t/m 16 mrt in het Grand Palais www.rmn.fr; erotische tekeningen van Auguste Rodin t/m 18 mrt in het Musée Rodin, 0033-144186110; 50-jarig bestaan van Institut Néerlandais met 50 manifestaties gewijd aan de Nederlandse cultuur te beginnen met een expositie van tekeningen van Rembrandt t/m 11 mrt Institut Néerlandais, 121, rue de Lille, Parijs, www.institutneerlandais.com