Fedor Hes vertrekt als zwemtrainer bij NZA

Zwemtrainer Fedor Hes vertrekt bij het Nationaal Zweminstituut Amsterdam (NZA).

Dat is in onderling overleg met de technische directeur van de zwembond KNZB, Jacco Verhaeren, besloten, aldus de bond. Hes was sinds september KNZB-trainer bij het NZA.

Het vertrek van Hes komt niet als een verrassing. Volgens Verhaeren ontbrak het aan de „benodigde chemie” in de samenwerking tussen Hes en diens collega Martin Truijens. Verhaeren en Hes zijn bang „dat dit ten koste zal gaan van de zwemmers”.

Hes raakte de laatste jaren als trainer steeds meer geïsoleerd na zijn ontslag bij het toenmalige team Topzwemmen Amsterdam, na de Spelen van Athene (2004). Daarna richtte hij in Amsterdam zijn eigen zwemteam op, maar er vertrokken de afgelopen tijd steeds meer zwemmers.

Zo brak topzwemster Marleen Veldhuis vorig jaar met Hes en stapte over naar Eindhoven, waar Verhaeren de scepter zwaait. Die had haar al vaker geadviseerd naar Eindhoven te komen omdat zij daar volgens hem meer progressie zou boeken.

Hes en Verhaeren lagen regelmatig met elkaar in de clinch over de aanpak van het topzwemmen. Verhaeren zei vanochtend desgevraagd dat het „daar helemaal niets mee te maken heeft. Anders waren we de samenwerking in Amsterdam nooit begonnen.” Volgens hem was het een „mix van persoonlijke en trainingstechnische oorzaken” die de samenwerking in Amsterdam bemoeilijkte.

Fedor Hes krijgt een andere functie binnen de zwembond.