Ervaren chirurg in groot hospitaal snijdt het meest veilig

rotterdam. De kans op ernstige complicaties na een operatie is het kleinst als je de operatie laat uitvoeren door een chirurg die de operatie vaak uitvoert, in een ziekenhuis met veel voorzieningen. Dat blijkt tenminste uit Amerikaans onderzoek naar de uitkomsten bij een operatie aan dikkedarmkanker. Voor de begin deze week verschenen publicatie in de Archives of Surgery zijn gegevens geanalyseerd van ruim 22.000 darmkankeroperaties die tussen 1992 en 1996 werden verricht. Gekeken werd naar ernstige complicaties waarbij nieuwe operaties nodig waren, of sterfte binnen dertig dagen na de operatie.

Bij chirurgen die hooguit een paar keer per jaar een dikkedarmkanker wegsneden, kregen de patiënten ongeveer 25 procent vaker een nieuwe operatie wegens een complicatie, vergeleken met chirurgen die dezelfde operatie tien tot twintig keer zo vaak uitvoerden. Ervaren chirurgen maken minder technische fouten, kunnen tijdens de operatie beter reageren op uitzonderlijke situaties en selecteren hun patiënten beter, is de conclusie. Of een patiënt ook sterft aan een eenmaal opgelopen complicatie, is minder afhankelijk van de oorspronkelijke chirurg. Dan is het ziekenhuis belangrijk.

Een ziekenhuis waar je de beste kans hebt een complicatie te overleven moet vooral hoogtechnologische zorg kunnen leveren. Ziekenhuizen zijn `hoogtechnologisch` als er bijvoorbeeld hartchirurgie- en orgaantransplantatieteams zijn, schrijven de onderzoekers.