‘Er moest iets gebeuren’

Stork denkt dat de twee hedgefondsen voorlopig hun opsplitsingsplan niet meer kunnen opdringen. „De drie commissarissen moeten de dialoog weer op gang brengen.”

„Een prima uitspraak”. Dat was de reactie van Stork-topman Sjoerd Vollebregt gisteren na de uitspraak van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. „De onderneming komt nu in een rustiger vaarwater”, zei hij. „Ik kan nu meer tijd besteden aan het waarmaken van de verwachtingen die wij hebben gewekt.”

Storks advocaat Ruud Hermans van advocatenkantoor De Brauw legde de uitspraak gisteren zo uit dat gedurende het onderzoek dat de rechter heeft gelast de hedgefondsen Centaurus en Paulson nauwelijks meer invloed kunnen uitoefenen op de strategie van Stork. Hij schat dat de onderzoekers een maand of acht bezig zullen zijn.

Stork was gisteren erg verheugd dat de rechter zei dat de eigen strategie „de toets der kritiek kan doorstaan”. „Ik heb deze rechter zelden in bewoordingen als hij vandaag heeft gebruikt een pluim horen uitdelen voor de strategie van een bedrijf”, zei Hermans.

Stork juicht de benoeming van drie bemiddelende commissarissen toe. „Er is wantrouwen ontstaan. Deze oplossing maakt het makkelijker om de dialoog weer op weg te helpen”, zei Vollebregt.

De komst van drie nieuwe commissarisen is zuurder voor de zittende commissarissen. President-commissaris Jan Kalff beaamde dat zij op het tweede plan komen. „Natuurlijk, maar er moest iets gebeuren om de impasse te doorbreken”, zei hij.

Hij benadrukte dat Stork zelf om één extra commissaris als bemiddelaar heeft verzocht. „Het zijn er drie geworden. Zij kunnen een katalyserende rol vervullen. Wij zullen ze helpen hun kennisachterstand in te lopen.”