Eén muisje is niet erg

De Partij voor de Dieren heeft de schoonmaakdienst van de Tweede Kamer gevraagd de muizen in haar fractiekamer niet langer te bestrijden met gif. „Alleen diervriendelijke vallen zijn een optie”, zegt fractievoorzitter Marianne Thieme.

Waarom wilt u de muizen in uw fractiekamer eigenlijk bestrijden?

„Eén muisje is niet erg. Maar als het een plaag wordt, krijg je een onhoudbare situatie. Dat wordt al gauw onhygiënisch.”

U neemt uw intrek in een kamer die voorheen in gebruik was bij Kamerleden van het CDA. Voordat ze de deur achter zich dichttrokken, hebben ze nog even flink met broodkruimels gestrooid, zegt een anonieme CDA’er in De Telegraaf.

„Nou, ik heb nog geen muis gezien. Zo’n grapje is een beetje kinderachtig. Bij het CDA kunnen ze het niet zo goed hebben dat de Partij voor de Dieren oprecht voor de belangen van dieren opkomt. Het CDA is niet zo’n diervriendelijke partij. Daar grijpen ze bij problemen meteen naar gif of geweren, denken ze dat alles geoorloofd is bij de bestrijding van dieren.”

Wat klinkt u fel.

„Ach, laten we het muizenprobleem in de Kamer aangrijpen om samen na te denken over diervriendelijke vormen van bestrijding.”

Hoe reageerde de schoonmaakdienst van de Kamer op uw verzoek?

„Die begreep ons heel goed. Met experts van buiten de Kamer gaan we op zoek naar alternatieven.”

Verbaast het u dat de ‘muizenissen op het Binnenhof’ voorpaginanieuws zijn?

„Best wel. Maar ik zie het als een uitgelezen kans om onze standpunten voor het voetlicht te brengen.”

    • Arjen Ribbens