Een Est in je koelkast

Rusland en het kleine Estland draaien zich weer eens vast in zo’n zure symbolenstrijd. In december verboden de Esten al hamer en sikkel, nu komen ze met een wet om een stalinistisch oorlogsmonument uit 1947 uit het hart van Tallinn te verwijderen. ’De laatste Sovjetsoldaat verlaat Tallinn’, zo heet het dan.  Het ’monument voor de onbekende verkrachter’, zoals Estse radicalen het noemen, verhuist naar een kerkhof buiten

soviet.jpgRusland en het kleine Estland draaien zich weer eens vast in zo’n zure symbolenstrijd. In december verboden de Esten al hamer en sikkel, nu komen ze met een wet om een stalinistisch oorlogsmonument uit 1947 uit het hart van Tallinn te verwijderen. ’De laatste Sovjetsoldaat verlaat Tallinn’, zo heet het dan. 

Het ’monument voor de onbekende verkrachter’, zoals Estse radicalen het noemen, verhuist naar een kerkhof buiten het centrum. Want voor de meeste Esten betekende de komst van het Rode Leger een bezetting, geen bevrijding. 

Rusland natuurlijk in alle staten: de pers wekt de indruk dat neonazi’s het oorlogsmonument terstonds met dynamiet komen opblazen. De verhuizing is heiligschennis, illegaal, verheerlijking van nazisme, satanisme zelfs. Men dreigt met boycots of verbreking van de diplomatieke banden. Estland besluit dit soort ’loze beschuldigingen’  hautain te negeren.

Time out: geschiedenis maakt meer kapot dan je lief is. Na vijftien jaar onafhankelijkheid hebben de Esten hun historische gram wel gehaald, zo lijkt me. Dit gedoe dient vooral om onder de grote paraplu van NAVO en EU Moskoutje te pesten en de inheemse Russen tot buitenstaanders en vijanden te maken. Het zwelgen in een historische slachtoffercultus dient al te vaak als rechtvaardiging om een minderheid te onderdrukken. Vraag de Palestijnen maar.

Dus laat die monumenten staan en die onbekende soldaten liggen: ze doen niemand meer kwaad. Dan herinneren de Russen zich ook weer dat zij helemaal geen hekel hebben aan Esten. In hun ogen zijn dat trage, ietwat humorloze lieden, degelijk en een beetje mal. Maar gezien deze reclame hebben veel Russen nog altijd graag een Est in hun koelkast.

    • Coen van Zwol