Duitsland

PropagandakunstDe blonde Madonna kijkt verrukt naar een al even blond knaapje in haar armen: Sonniges Leben is een schilderij dat de nationaal-socialistische ideologie van het 'gezonde ras' uitdraagt. Het werk van Richard Heymann is in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn te zien, als onderdeel van de tentoonstelling Kunst und Propaganda - im Streit der Nationen 1930-1945. Vierhonderd Duitse, Italiaanse, Sovjet-Russische en Amerikaanse voorbeelden van propagandakunst maken een vergelijking tussen de symbolen van totaal verschillende politieke systemen mogelijk. En wat blijkt: een gezond gezin is zeker geen typische nazi-code. Een stevige vuist al evenmin. In zo’n internationale context krijgt de nazi-kunst iets relatiefs. Aan de bezoeker het oordeel of deze tentoonstelling niet te mild is.

Van 26 jan t/m 29 april. Unter den Linden 2, Berlijn. Dag 10-20u; info: 0049-89224412 en www.dhm.de

Expressionisme van noord naar zuidDe stad in Duitslands hoge noorden heeft slechts 50.000 inwoners, maar bijna twee keer zoveel mensen bezoeken jaarlijks de Kunsthalle Emden. Het museum lokt met een van de mooiste expressionismecollecties ter wereld. De kleurige schilderijen van Nolde, Beckmann en Pechstein zijn ooit door de journalist Henri Nannen verzameld. Vervolgens stopte Nannen zijn hele privé-vermogen in de bouw van het museum. Maar de collectie verhuist tijdelijk naar het zuiden, en wel naar de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München. Nolde bis Beckmann - Jorn bis Richter heet de expositie.

T/m 15 april. Theatinerstr. 8, München. Dag 10-20u; info: 0049-89224412 en www.hypo-kunsthalle.de.

En verder Imm cologne, internationale designbeurs t/m 21 jan in de Messe van Keulen: www.koelnmesse.de; Gutenberg Winter, hommage aan de uitvinder van de boekdrukkunst, met concerten, tentoonstellingen en lezingen t/m 3 febr in Eltville am Rhein: www.eltville.de