‘Dit is een overwinning’

Centaurus en Paulson zijn blij dat de beschermings-constructie onschadelijk is gemaakt en vinden het een overwinning dat er een onderzoek naar mismanagement komt.

„Een overwinning voor alle Nederlandse aandeelhouders.” Zo noemden de hedgefondsen gisteren in een schriftelijke verklaring de beslissing van de ondernemingskamer dat de beschermingsconstructie ingetrokken moet worden omdat ze „onwettig is en indruist tegen de code-Tabaksblat”.

In die verklaring verwelkomen de hedgefondsen de benoeming van drie onafhankelijke commissarissen die een doorslaggevende stem over strategie-onderwerpen krijgen. Ook zijn ze tevreden over het instellen van een onderzoek naar wanbeleid.

Verder willen Centaurus en Paulson geen commentaar geven op de beslissingen die de ondernemingskamer heeft genomen gisteren. Ontevreden reageren kunnen ze natuurlijk niet, nu president Huub Willems die twee verzoeken van Centaurus en Paulson heeft ingewilligd.

Met de aanstelling van een bemiddelend commissaris wilden zij eerder niet instemmen. Ze hebben er nu drie gekregen. Toch kunnen ze daar ook verheugd over zijn, hoewel ze de nederlaag hebben geleden dat ze op de aandeelhoudersvergadering vandaag niet de huidige raad van commissarissen mogen wegzenden, en ook niet het bestuur kunnen beperken bij het doen van overnames. De drie commissarissen hebben alle zeggenschap gekregen binnen de toezichtsraad, de huidige zijn op het tweede plan gezet.

Het herstel van het wederzijds vertrouwen zal echter langer duren dan ze zouden willen. In hun oproepen aan het Stork-bestuur hebben ze steeds benadrukt dat groei van de luchtvaartdivisie zo urgent is, dat drastische stappen binnen een jaar nodig zijn.