Digitale verkoop muziek stijgt

De verkoop van muziek via internet is in het afgelopen jaar wereldwijd verdubbeld. De toename van de digitale muziekverkoop is echter nog niet voldoende om de afgenomen verkoop van cd’s te compenseren.

Dat meldt de branchevereniging van muziekmaatschappijen, de IFPI. Digitale muziek was vorig jaar goed voor 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan inkomsten voor de muziekindustrie. Digitale muziek maakt nu ongeveer 10 procent uit van de totale inkomsten van de muziekindustrie.

Er werden voor 795 miljoen euro singles van internet gedownload. Consumenten kunnen volgens de IFPI bij bijna 500 internetwinkels terecht voor meer dan vier miljoen muzieknummers. Verder verdiende de muziekindustrie ook aan muziek voor mobieltjes, zoals ringtones. In Japan vormde deze categorie 90 procent van de totale inkomsten uit digitale muziek.

De IFPI blijft benadrukken dat het belangrijk is het illegaal downloaden van muziek te ontmoedigen. Volgens de branchevereniging heeft het aanpakken van mensen die illegale muziekbestanden op internet plaatsen wel effect. Terwijl het aantal mensen met een breedband internetaansluiting tussen 2004 en 2006 is verdubbeld in Europa, nam het percentage internetters dat illegaal muziek downloadt in die tijd af van 18 tot 14. Vorig jaar werden in achttien landen 10.000 van zulke acties aangekondigd. Maar de vereniging denkt dat het pas echt zal helpen als ook internetaanbieders kunnen worden aangepakt.