De Magelhaense Wolken passeren wellicht toevallig

Rotterdam, 18 jan. De Grote en de Kleine Magelhaense Wolk, de twee grootste van de veertien begeleiders van ons melkwegstelsel, zijn misschien geen satellieten maar slechts toevallige passanten. Dat concluderen Amerikaanse astronomen uit nauwkeurige metingen aan de snelheid van deze naburige sterrenstelsels. Zij vergeleken daartoe de posities van de stelsels op opnamen die de Hubble-ruimtetelescoop met tussenpozen van twee jaar had gemaakt. De gemeten snelheden - respectievelijk 378 en 302 kilometer per seconde - zijn zo groot dat het melkwegstelsel de twee buren niet als satellieten kan vasthouden. Dat zou alleen kunnen als het tweemaal zoveel onzichtbare, `donkere materie` bevat als tot dusver wordt aangenomen. Nitya Kallivayalil en haar collega`s meldden dat vorige week op de bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle (VS).