Cyclonen en wetgeving bedreigen handel

Cyclonen, terroristische aanslagen – er zijn veel dreigingen die de wereldwijde handel kunnen onderbreken. Er zijn ook nieuwe risico’s voor multinationale ondernemingen. Nationaliseringen en arbitraire wet- en regelgeving vormen een groeiend probleem.

Dit blijkt uit de politieke en economische risicokaart die ieder jaar wordt opgesteld door de Amerikaanse verzekeraar Aon, in samenwerking met het Britse consultancybedrijf Oxford Analytica. Vanmorgen werd de kaart voor 2006 gepubliceerd op basis van onderzoek in 214 landen.

De makers stellen dat de nationaliseringen van bijvoorbeeld de oliesector in landen als Bolivia een serieuze bedreiging vormen voor het handelsklimaat.

Recent waren het onder meer ook de EU-blokkade tegen Chinees textiel, de onderbreking van Russische gas richting Europa en de oorlog in Libanon die de af- en aanvoer van producten verstoorden.

Nieuwe risico’s zijn, naast de nationaliseringen, onder meer een grieppandemie, terroristische aanslagen in bijvoorbeeld het Suezkanaal, een oorlog tussen de twee Korea’s of een financiële crisis in China. Ook de toenemende wet- en regelgeving voor goed ondernemingsbestuur en een meer kritische houding van instanties, waaronder non-gouvernementele organisaties vormen een risico, aldus Aon. „Daarin liggen belangrijke risico’s besloten met betrekking tot corporate governance en reputatie. Ondernemingen moeten zich ervan bewust zijn dat ook in eigen land risico’s kunnen ontstaan, en niet alleen vanuit buitenlandse overheden of landen”, zo stelde Charles Keville, directeur bij Aon crisismanagement in London, vanmorgen in een persbericht.