Chelsea schenkt PSV nieuwe ‘kanarie’

PSV haalde tijdens de winterstop opnieuw een Braziliaanse voetballer naar Eindhoven. De 21-jarige verdediger Alcides wordt gezien als de opvolger van zijn landgenoot Alex.

Alcides. Foto ProShots voetbal seizoen 2006-2007 , seizoen 2006/2007 , trainingskamp , winterstop , spanje , la manga , oefenwedstrijd , 14-01-2007 , psv - fc koln 0-2 , alcides
Alcides. Foto ProShots voetbal seizoen 2006-2007 , seizoen 2006/2007 , trainingskamp , winterstop , spanje , la manga , oefenwedstrijd , 14-01-2007 , psv - fc koln 0-2 , alcides Pro Shots

„Corta su pelo, corta su pelo” (knip zijn haar, knip zijn haar), roept Tonny Bruins Slot tegen de Braziliaanse voetbalprofs Alex en Gomes. De assistent-trainer van PSV wijst ondertussen gemeen lachend naar de dreadlocks van de nieuwste Zuid-Amerikaanse aanwinst Alcides Eduardo Mendes de Araujo Alves. De 21-jarige verdediger voelt zich vanaf zijn eerste dag thuis in Eindhoven. Hoe kan het ook anders bij een club die een handvol Brazilianen onder contract heeft. „De ontvangst was heel erg warm”, stelt de in San José de Rio Preto geboren voetballer. „Iedereen sprak me direct aan. Dat gaf een gevoel dat ik hier welkom ben.”

Alcides tekende een huurcontract van anderhalf jaar bij de Nederlandse landskampioen. De speler werd onlangs door Chelsea overgenomen van het Portugese Benfica. De Engelse topclub wil de lange verdediger in Eindhoven laten rijpen. De komst van Alcides naar PSV is illustratief voor de nauwe banden die de Nederlandse en de Engelse kampioen met elkaar onderhouden. Piet de Visser, die zowel voor PSV als voor Chelsea scout, geldt als een soort verbindingspersoon. „Een samenwerkingsverband is een groot woord, maar de relatie tussen PSV en Abramovitsj (de eigenaar van Chelsea, red.) is heel goed”, zegt De Visser deze week in Voetbal International. „Hij heeft tegen mij gezegd dat ik naar spelers moet kijken die er over twee of drie jaar kunnen staan en zich tot die tijd elders kunnen ontwikkelen. Daarmee is zowel PSV als Chelsea geholpen.”

Alcides, die in Brazilië uitkwam voor de clubs Vitoria en Santos, komt bij PSV tal van oude bekenden tegen. Zo werkte hij bij Benfica vorig jaar al met Ronald Koeman en Bruin Slot. Bij Santos speelde Alcides ooit kortstondig samen met Alex, de voetballer die hij in Eindhoven op moet gaan volgen. „Ach, ik heb hier met Alex gesproken. ‘Maak je niet druk’, zei hij tegen me. ‘Ze roepen hier al drie jaar dat ik wegga, maar voorlopig ben ik hier nog.’ Ik denk dat ik ook goed samen met Alex centraal achterin kan spelen. Daar kijk ik naar uit.” Alcides verbleef vorige week met de rest van de PSV-selectie in het Spaanse La Manga. Afgelopen zondag maakte hij zijn debuut in een oefenduel met FC Köln dat PSV teleurstellend met 2-0 verloor.

De voorbije maanden kwam de voormalige Braziliaanse jeugdinternational in Portugal amper aan spelen toe, maar van een fysieke achterstand is volgens de donkere speler geen sprake. Grote aanpassingsproblemen denkt de voetballer niet te krijgen in Nederland. De oud-speler van Schalke 04 zei te weten wat het betekent om ‘mee te moeten voetballen’. „Ik heb in Duistland ook even rechtsback gespeeld. Dan word je wel gedwongen mee te doen met het spel en af en toe een voorzet te geven. Toch zal ik wel moeten wennen hier.”

Ronald Koeman schildert zijn nieuwe verdediger af als „de snelste voetballer die hij kende”. Alcides moet zelf een beetje lachen om het compliment. „Ja, ik ben van nature erg snel. Of ik nooit een snellere speler tegen ben gekomen? Nou Shaun Wright-Philips (Chelsea, red.) is ook zeer snel. Verder zijn mijn sterke punten mijn sprongkracht en ben ik technisch goed.”

Groot voordeel voor de nieuwste ‘kanarie’ van PSV is dat er talloze latinos op de loonlijst staan bij de koploper uit de eredivisie. Naast de Brazilianen Alex, Gomes en Diego Tardelli maken ook de Mexicaan Carlos Salcido, de Ecuadoriaan Edison Mendéz en de Peruaan Jefferson Farfán deel uit van de A-selectie. In Zuid-Amerika geniet PSV daardoor een grote bekendheid. „PSV is zeker de bekendste club uit Nederland. Alle wedstrijden zijn in Brazilië rechtstreeks te zien op de zender ESPN”, zegt Alcides die in Eindhoven ook de rust vindt waar hij naar op zoek was na een turbulent jaar. In zijn geboorteland ontsnapte hij twee keer aan de dood. Alcides overleefde een zwaar auto-ongeluk en een ontvoering. Bij PSV hoeft hij er alleen op te letten dat Alex en Gomes zijn haar niet afknippen.

    • Koen Greven