Chef-staf Israëlische leger stapt op wegens oorlog in Libanon

TEL AVIV. De chef-staf van de Israëlische strijdkrachten, Dan Halutz, is eergisteren afgetreden. Zijn vroegtijdige vertrek volgt op zware kritiek, zowel in het leger als in de samenleving, op zijn functioneren tijdens de oorlog tegen Hezbollah in Libanon. Halutz wordt, net als premier Olmert en minister Peretz van Defensie, verweten de oorlog niet overtuigend te hebben gewonnen. Halutz erkende onlangs te hebben gefaald en zei gisteren met zijn aftreden de ”rehabilitatie van de strijdkrachten” te willen versnellen. Leden van het Israëlische parlement riepen minister Peretz en premier Olmert op diens voorbeeld te volgen. De Israëliërs hebben geen enkel vertrouwen meer in hen. Premier Olmert zelf kwam gisteren in opspraak. De politie gaat onderzoeken of hij als minister van Financiën een Australische zakenvriend heeft bevoordeeld bij de privatisering van de Leumi-bank in 2005. Als hij wordt aangeklaagd, moet hij aftreden.