Böhler, Hermans kandidaten voor Eerste Kamer

Advocate Britta Böhler, oud-minister Loek Hermans (VVD) en oud-Tweede-Kamerlid Peter Rehwinkel (PvdA) komen hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer. Böhler staat op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Ze dingt mee naar de tweede of derde plaats op de lijst. GroenLinks bezet nu vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zijn twee kandidaten voor de functie van fractievoorzitter: Tof Thissen en Yolan Koster-Dreese.

De Eerste Kamer wordt gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten. Op 29 mei wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd.

De van oorsprong Duitse Böhler, die al jaren in Nederland woont en werkt, heeft onlangs de Nederlandse nationaliteit verkregen. Daardoor kon ze zich kandidaat stellen voor de Senaat. Böhler kreeg vooral bekendheid als verdediger van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn en van het vroegere Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD). Böhler wil graag een actieve rol spelen in de politiek. Het partijcongres van GroenLinks stelt op 3 februari de definitieve lijst vast.

Bij de VVD staat MKB Nederland-voorzitter Loek Hermans op plaats drie van de voorlopige kandidatenlijst. Hermans was tijdens het kabinet Paars II minister van Onderwijs. Via een ledenraadpleging tussen 14 en 28 maart mogen de ruim 40.000 VVD-leden zich uitspreken over de lijst. De uitslag is op 6 april bekend. Lijsttrekker is de huidige fractievoorzitter Uri Rosenthal, wiens kandidatuur al vaststond. Ook voormalig Kamerlid Pieter Hofstra (VVD) wil voor zijn partij, de VVD, de Senaat in. Hij staat op plaats dertien. De VVD heeft nu vijftien zetels in de Senaat.

Voor de PvdA komt voormalig Tweede-Kamerlid Peter Rehwinkel waarschijnlijk in de Eerste Kamer. Hij staat op nummer zeven van de conceptkandidatenlijst voor de verkiezingen. Rehwinkel, nu burgemeester van Naarden, was van 1994 tot 2002 Kamerlid.

De PvdA-kandidatenlijst wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter, Han Noten. De lijst bestaat voor de helft uit vrouwen. Hoogste nieuwkomer is Pauline Meurs, op nummer zes. Zij is nu lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Op plaats twee tot en met vijf staan de zittende senatoren Margriet Meindertsma, Simon van Driel, Marijke Linthorst en Kim Putters. De PvdA-fractie telt nu negentien leden, onder wie zeven vrouwen. De conceptkandidatenlijst wordt op 10 februari door het PvdA-bestuur officieel vastgesteld. Het CDA maakt op 26 januari zijn kandidatenlijst bekend, aldus een partijwoordvoerder.