Belgie

In de kijkdoos Het Jubelparkmuseum in Brussel bezit een unieke verzameling achttiende- en negentiende-eeuwse opticaprenten waarvan er bij hoge uitzondering vijftig tijdelijk worden geëxposeerd. In de bijbehorende kijkdozen wekken deze zwart-witte en gekleurde gravures een wonderlijke indruk van perspectief. Wie vroeger niet kon reizen – de meeste mensen dus – kreeg zo toch een idee van een ander stukje van de wereld. De figuurtjes op de gravures rijden in koetsen en wandelen door straten en over pleinen met ook nu nog herkenbare gebouwen. Gekozen is voor taferelen uit Gent, Doornik, Antwerpen, Spa en Brussel.

België op opticaprenten uit de 18de en 19de eeuw, Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, Brussel, t/m 30 dec., di t/m zo 10-17u. Inl 0032 27417211 en www.kmkg-mrah.be

Zilver van WolfersDrie generaties Wolfers’ maakten vanaf 1850 de meest schitterende zilveren kunst- en gebruiksvoorwerpen. Dit leidde tot objecten in art nouveau en deco van de bovenste plank, vervaardigd door meester zilversmeden die hoorden bij de avant-gardekunstenaars van hun tijd. Het designmuseum in Gent geeft een overzicht van het werk van de Magasins Wolfers, afkomstig uit diverse collecties. Voor het eerst is het bedrijfsarchief van de zilversmeden bij het onderzoek betrokken. De topstukken zijn vervaardigd door Philippe, een van de drie zonen van oprichter Louis Wolfers. Zijn serviezen, juwelen, lampen en sculpturen evenaren het beste werk van Henry van de Velde en Victor Horta.

De dynastie Wolfers – Meesters in zilver, Designmuseum, Jan Breydelstraat 5, Gent, t/m 9 april, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 92679999 en www.designmuseumgent.be

En verder Antiekbeurs van België, 19 t/m 28 jan., Turn & Taxis, Brussel, 0032 25134831 www.antiques-fair.be; Léon Spilliaert t/m 4 febr. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25083333, www.expo-spilliaert.be;