‘Barbaarse’ koperdieven roven beeld van Rodin

Uit het Singer Museum in Laren is onder meer het beeld ‘De Denker’ van Auguste Rodin gestolen. Beeldentuinen zijn alert.

Archieffoto ‘De Denker’ van het Singer Museum Foto Walter Herfst Nederland, Laren maart 2003 Beeldentuin Singermuseum. Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Onder de zeven beelden die in de nacht van dinsdag op woensdag uit de tuin van het Singer museum in Laren zijn gestolen, bevindt zich een exemplaar van De Denker van Rodin. In dezelfde nacht werden ook bronzen beelden van een galerie in Soest gestolen. De politie vermoedt dat het gaat om koperdieven, die het is te doen om de „ordinaire prijs per kilo”.

Het beeld De Denker is, aldus een zegsman van het museum, de belangrijkste Rodin in Nederland. Er zijn diverse ‘afgietsels’ van De Denker; dit beeld is in de jaren dertig door de oprichters van het museum gekocht. Doordat het beeld goed is gedocumenteerd en gecertificeerd kan het moeilijk worden verkocht als kunstobject, aldus de woordvoerder. Buitenlandse handelaren en musea zijn van de roof op de hoogte gesteld.

Het gestolen beeld is een „vroege” Denker. De waarde is volgens de zegsman van het museum moeilijk te bepalen, maar de schade loopt in „vele tonnen”. Het museum heeft de dieven, die het beeld waarschijnlijk zullen laten omsmelten, opgeroepen contact op te nemen. „Vervolgens zien we wel verder.” Directeur Reinier Sinaasappel liet gisteren doorschemeren het beeld van de dieven te willen terugkopen. Singers verzekeraar, Aon Artscope, was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.

In het Singer Museum hebben de dieven een ijzeren beeld laten staan, evenals een kleiner beeld. Een derde beeld is van de sokkel getrokken en zo beschadigd. De daders hebben het hek plat gereden en vervolgens de beelden ingeladen. In het belang van het onderzoek willen museum en politie niets zeggen over de beveiliging. Wel is bekend dat in de tuin van het museum geen camera’s aanwezig waren.

De oorzaak van de beeldenroven is de gestegen prijs van koper. Het is oorlog in de wereld van het schroot. Afvoerpijpen, buizen, kranen en draden worden ontvreemd en parken, galeries en tuinen raken beelden kwijt. De koperprijs steeg vorig jaar naar recordhoogte: 6 euro per kilo. Nu is de wereldmarktprijs gezakt tot 4,20 euro. Zakkende prijzen weerhoudt dieven niet. Niet in Nederland en niet in Europa, waar ook geworsteld wordt met metaaldieven. In Groot-Brittannië worden geregeld beelden van enkele tonnen, veelal oorlogsmonumenten, ontvreemd. De Britten vermoeden dat het beeld wordt verscheept naar China, waar de groeiende economie schreeuwt om grondstoffen. Zelfs aluminium verkeersborden vormen een doelwit. In Polen worden kerkdaken ontmanteld.

Afgelopen vrijdag werden ook al negen bronzen beelden uit een tuin in Maarssen ontvreemd. Eerder verdwenen beelden uit Breukelen, Loosdrecht en Vinkeveen. Beeldentuinen maken zich zorgen. Het Liberty Park in Overloon heeft zijn beelden naar binnen gehaald. Museum Kröller-Müller zet die stap nog niet, maar is „extra alert” op de beveiliging. „Ik ga geen bronzen beelden meer buiten zetten”, zegt een woordvoerder van Beeldentuin De Plantage in Wouwse Plantage. „Hier in Brabant operen professionele koperbendes. Het zijn barbaren.”

Dat ondervond Tanne Stolwijk-Sikkema van beeldentuin Panta Rhei in Rucphen. Vorig jaar mei werden 22 beelden uit haar tuin gestolen. „Drie maanden later heb ik de tuin gesloten. Het had geen zin meer. Particulieren die van de diefstallen horen, worden bang en willen ook geen beelden meer kopen.” De politie gaf Stolwijk-Sikkema weinig hoop. „Misschien moeten kunstenaars een naam en nummer graveren in hun werk.”