Banen weg bij chipfabrikant

Chipfabrikant NXP schrapt 420 banen in Nederland. In Nijmegen verdwijnen 350 functies, de rest in Eindhoven. Dat maakte het bedrijf, dat tot voor kort onderdeel was van elektronicaconcern Philips, gisteren bekend.

NXP probeert zoveel mogelijk werknemers een andere functie te geven binnen het bedrijf, maar sluit niet uit dat er gedwongen ontslagen vallen.

Bestuurder Ron van Baden van vakbond FNV Bondgenoten zegt in een reactie: „Het loskoppelen van het bedrijf van Philips moest voor Semiconductors een bevrijding zijn. NXP, met zijn nieuwe aandeelhouders, bereidde zijn medewerkers voor op een nieuwe toekomst. Een toekomst die met vertrouwen tegemoet kon worden gezien. Veel werknemers ervaren de aankondiging dan ook als contractbreuk.”

Toch kwam het banenverlies niet als een volslagen verrassing. Een nieuwe ronde van kostenbesparingen werd al aangekondigd toen Philips vorige zomer Philips Semiconductors verkocht aan een groep investeerders onder leiding van Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Tegelijkertijd werden plannen voor verdere groei ontvouwd.

„NXP wilde absoluut geen baangaranties afgeven”, zegt vakbondsbestuurder Van Bergen over die overname. „Toch was er draagvlak, omdat bij de werknemers de indruk gewekt werd dat de nieuwe aandeelhouder wilde investeren in halfgeleiders.”

De reden voor de reorganisatie is volgens NXP het verbeteren van de concurrentiepositie. Veel van de chipproductie vindt plaats in Aziatische landen. In Nijmegen, waar 4.300 mensen werken, worden vooral functies geschrapt door het productieproces efficiënter te maken. Ook verdwijnt een klein, verliesgevend bedrijfsonderdeel. In Eindhoven verdwijnen vooral ondersteunende functies.

FNV had samen met de ondernemingsraad een plan geschreven voor verbetering van de resultaten zonder baanverlies, maar daar wilde de directie volgens hen niet over praten. Bij NXP, dat staat voor Next experience, werken wereldwijd 37.000 mensen, van wie ruim 6.000 in Nederland.