Australië droger via moesson

Als de moessons in Azië in de toekomst heftiger worden door klimaatverandering, krijgen delen van Australië en Indonesië mogelijk vaker met droogte te maken. Dat schrijft een internationale groep onderzoekers vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Zij onderzochten de chemische samenstelling van koraalriffen voor de kust van Sumatra, die in de afgelopen duizenden jaren zijn gevormd. Daaruit bleek dat periodes met sterke moessonregens in Azië, 6.500 jaar geleden, ervoor zorgden dat de oostelijke Indische Oceaan afkoelde. Daardoor nam de verdamping af en dat leidde tot droogte in Indonesië en Australië.

Volgens de onderzoekers zal de verwachte wereldwijde temperatuurstijging ervoor zorgen dat de moessons tegen het eind van deze eeuw opnieuw sterker worden. Onderzoeksleider Mike Gagan zegt dat het Aziatische moessonsysteem inderdaad lijkt te versterken en noemt dat „zorgelijk”.

Voor het onderzoek namen de onderzoekers koraalmonsters die tussen 6.500 en 4.500 jaar geleden gevormd zijn. Door de tsunami in de regio, twee jaar geleden, zijn die oude delen van de riffen uit de zee opgedoken. Uit de chemische analyse bleek dat in jaren met sterke moessons de temperatuur lager was, en droge periodes vaker voorkwamen.

Het versterkende effect van moessons op droogte in de oostelijke Indische Oceaan verloopt via een in 1999 omschreven klimatologisch verschijnsel, de ‘dipool’ van de Indische Oceaan.

Het betekent dat gedurende enkele maanden de westelijke kustzone van die oceaan warmer wordt, en het oostelijke deel kouder. (AP, AFP)