ASML wil honderden ingenieurs aannemen

Hightechbedrijf ASML zal dit jaar 250 tot 300 ingenieurs aannemen in Nederland. De fabrikant van lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie gaat een fabriek in het Brabantse Veldhoven fors uitbreiden.

Dat maakte het bedrijf gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. „We denken dat het aantal werknemers met 10 procent zal groeien, van wie de helft in Veldhoven”, aldus financieel directeur Peter Wennink van ASML. „Dat gaat niet makkelijk, we zoeken ingenieurs met een paar jaar ervaring. Nederlandse ingenieurs hebben de voorkeur, maar we zijn ook in andere landen van de Europese Unie aan het werven.” Het bedrijf heeft wereldwijd bijna 6.000 werknemers.

ASML heeft in 2006 een recordomzet en een recordwinst geboekt. De omzet steeg vorig jaar met 42 procent naar 3,6 miljard euro, de nettowinst verdubbelde naar 624 miljoen euro. Het marktaandeel in lithografiemachines steeg van 57 naar 61 procent. In 2007 verwacht het bedrijf een verdere groei van het marktaandeel. Op de beurs steeg het aandeel ASML in een reactie op de cijfers ruim 8 procent. Het bedrijf heeft een orderportefeuille voor 163 machines ter waarde van 2,1 miljard euro. Het bedrijf profiteerde van de vraag naar machines die geheugenchips voor mobieltjes, digitale camera’s en mp3-spelers produceren.

ASML heeft de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in 2006 met 19 procent verhoogd tot 387 miljoen euro. Voor het eerste kwartaal van dit jaar is een stijging in ontwikkelingskosten naar 115 miljoen euro voorzien. Omdat de markt voor lithografiemachines groeit en ASML een stijging van het eigen marktaandeel verwacht, toonde het bedrijf zich gisteren optimistisch. „In 2010 willen wij naar een omzet van 5 miljard euro”, zei bestuursvoorzitter Eric Meurice.