Akkoord over uurtarief medisch specialisten

Demissionair minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft na ruim een jaar onderhandelen een akkoord bereikt met de Orde van Medisch Specialisten over het salaris van specialisten. Het gaat om de circa zevenduizend vrijgevestigde specialisten, niet de vijfduizend in loondienst. Over dit ‘hoofdpijndossier’ hebben artsen en opeenvolgende bewindslieden op Volksgezondheid jaren geruzied.

Het uurtarief wordt 132,50 euro. Van deze norm mag 6 euro worden afgeweken. In afwachting van dit tarief gold een tijdelijk tarief van 147,50 euro. Vanaf 2008 wordt het inkomen van de specialisten deels afhankelijk van prestaties. Zij moeten dan met het ziekenhuis onderhandelen over hun salaris, binnen de ‘bandbreedte’. Functioneringsgesprekken doen volgend jaar ook hun intrede.

Het uurtarief maakt ook een einde aan de grote inkomensverschillen tussen de diverse specialisten. Medisch microbiologen en cardiologen gaan er naar verwachting op achteruit, kinderartsen en reumatologen krijgen meer. Voorzitter Vierhout van de Orde is tevreden omdat „specialisten zich kunnen onderscheiden én een goed inkomen houden”.

Hoogervorst wilde een „maatschappelijk aanvaardbaar” tarief, vergelijkbaar met het salaris van een hogere rechter. De specialisten deden liever zaken met een VVD-minister dan straks met een linkser Balkenende-IV. Vorig jaar zette Hoogervorst de zaak op scherp toen hij zei dat het inkomen met twintig procent omlaag kon omdat velen vier dagen werken. Eind 2005 kwam een commissie na een jaar niet verder dan een uiterst verdeeld advies.

De specialisten worden nu nog betaald volgens een budgetsysteem. Zij krijgen een gegarandeerd inkomen, los van hun functioneren. Hoogervorst zei, na de ondertekening van het akkoord gisterochtend, dat de uitgaven aan specialistensalarissen zouden kunnen stijgen, als de productie van de artsen toeneemt.