Adriaan van Dis terug op televisie

HILVERSUM, 18 jan. Adriaan van Dis keert dit najaar terug op televisie. Hij maakt zeven reisreportages in Afrika, die de VPRO gaat uitzenden. Van Dis trekt voor het programma deze zomer rond in Zuid-Afrika, Namibië en Mozambique. Onderwerpen zijn onder meer het koloniaal verleden, burgeroorlogen en apartheid. Hij praat daarover met politici, schrijvers, journalisten en activisten. Eerdere reizen door deze landen beschreef Van Dis in de reisromans Het beloofde land (1990) en In Afrika (1991). Van Dis gaat in de serie ook op zoek naar parallellen én contrasten met Europa, waar de onderlinge omgang tussen verschillende etnische, religieuze en sociale groepen steeds moeizamer en problematischer lijkt te verlopen. Deze problematiek brengt hij ook aan de orde in zijn nieuwe roman De wandelaar.