7 redenen om uit te gaan

Vrede over rouw Foto M.C. Kuijpers
Vrede over rouw Foto M.C. Kuijpers Kuijpers, M.C.

1 Uit eten met IENS

Bloom

Nieuwe Binnenweg 153, RotterdamTelefoon (010) 212 07 87Keuken open 12.00-21.30, ma geslotenFrans, Internationaal, creditcard, pinPrijs 3-gangen à la carte 35,00 euroCategorie: Frans

Bloom heeft een succesvolle start gemaakt in het voormalige restaurant Eten. De entourage is gezellig en warm, al mag de akoestiek iets verbeterd worden. Op de kaart staan gerechten als gegrilde tournedos met jus van truffel en morilles, gebakken eendenborst gelakt met lavendelhoning en een hangop met fruit. De bediening is vriendelijk en doet er alles aan om het je naar de zin te maken.

goed | Smaakvol interieur, echter weinig geluiddemping waardoor de verstaanbaarheid wat afnam naarmate het drukker werd. Attente bediening. De gerechten van de menukaart (3 gangen) waren vers bereid en smaakten zeer goed, met een fijne huiswijn. Ik kom zeker terug. (02-01-2007 R. de H. te Rotterdam)

uitstekend | Heerlijk eten, goede wijn, goede tafelschikking, kortom heel goed en zeker voor herhaling vatbaar! Minpuntje vond ik de bediening, die soms niet verder keek dan hun neus lang was. (29-12-2006 D. van der M. te Rotterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 HIPHOPFILMS

Black Soil

Den Haag: Filmhuis. Van 18 t/m 20 januari. Inl: www.blacksoil.com

Het Black Soil International Hip Hop Film Festival is voor de derde keer in Den Haag. Er is aandacht voor breakdance, graffiti, hiphop in Afrika, graffitikunst, lokale producties en op vrijdagavond een Rock ya Soul Session met afterparty in het Paard van Troje. Vanavond om 21.15 uur de film Bellek (Bart Van Dijck, Marokko/België 2003) over hip hop tussen traditionele Marokkaanse muziekstromen en om 22.15 uur de documentaire Zenji Flava(Raymond Verhoef, Bram Vergeer, Tanzania/Nederland 2006) over de opkomende hip hop scene op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar.

3 LEZING

Over de vj-cultuur

Assen: CBK Drenthe, Nijverheidsweg 35a. Tijd: 19.30u. Gratis. Inl: 0592-408885 & www.cbkdrenthe.nl

De vj, video jockey, staat al een aantal jaren naast de dj in clubs. De laatste paar jaar is de belangstelling voor het vj-fenomeen enorm toegenomen. In de lezing van vj-expert Annet Dekker (1970) ligt de nadruk op de hedendaagse vj-cultuur, die aan de hand van kunsthistorische ontwikkelingen, technologische vernieuwingen en maatschappelijke gebeurtenissen onder de loep wordt genomen. Annet Dekker werkt als hoofd tentoonstellingen en artlab bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo in Amsterdam.

4 TALKSHOW

Te gast bij Koos van Dijk

Groningen: Groninger museum. Tijd: 20.00u. Kosten: 7,50 euro. Res/inl: www.groningermuseum.nl

In het kader van de tentoonstelling Cha Cha. Fenomeen Herman Brood zal Koos van Dijk, vriend en manager van Herman Brood, vanavond terugblikken op de ‘Groninger jaren’ van Brood. Hij doet dit samen met Wild Romance bandlid Dany Lademacher. Een avond met anekdotes, herinneringen, muziek en een rondleiding door het atelier. Van Dijk omschrijft de avond zelf als een talkshow waarbij hij het publiek uitnodigt om mee te praten over het leven van Brood.

5 THEATER

Keesen & Co: Vrede

Nijmegen: LUX. Tijd: 21.00u. Res/inl: 0900-5894636 & www.keesen-co.nl

Hoe gaan we om met rouw en dood? Hoe leeft een dode voort in de herinnering van de nabestaanden? Deze vragen stelt het Arnhemse gezelschap Keesen & Co aan de orde in het nieuwe Nederlandse stuk Vrede van Rob de Graaf. Aan het doodsbed ontmoeten oude en nieuwe liefdes elkaar, een dolgedraaide zuster en een afstandelijke zwager. De zuster (Monique Kuijpers) is niet in staat de dode de rust te geven die passend is. De anderen zoeken een mildere weg.

6 MISDAADFILMS

Cine Policiaco: Spaanse misdaadfilms uit de jaren 50

Van 18 t/m 24 jan in de Melkweg, Amsterdam en van 28 t/m 31 jan in 't Hoogt, Utrecht. www.cervantes.nl

In de jaren vijftig werd in Madrid en Barcelona een serie politiefilms uitgebracht om te laten zien hoe het met de misdaad in beide steden was gesteld. Enkele daarvan zijn kleine meesterwerkjes uit de Spaanse filmgeschiedenis. Een wereld van vreemde zwart-witbeelden, waarin het leven een film lijkt en de film ons terugbrengt in een verleden dat werkelijk heeft bestaan. Alle films zijn Engels ondertiteld. Vanavond om 20.00 uur: Los Ojos dejan Heulla (José Luis Sáenz de Heredia, Spanje, 1952).

7 MEDIAKUNST

Impakt Event: E*Rock

Utrecht: Moira. Tijd: 20.00u. Entree: 7 euro (incl. snacks). www.impakt.nl

E*Rock is een belangrijke vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Amerikaanse mediakunstenaars. Typerend voor zijn werk is de trashy low-fi benadering en het uitzinnig kleurgebruik. Oude computergames, cartoons en straatcultuur zijn duidelijke inspiratiebronnen. Vanavond vertoont E*Rock zijn eigen werk (o.a. clips voor Beck en MumbleBoy), zijn keuze uit het werk van geestverwante kunstenaars en geeft hij een muziekoptreden bij zijn eigen video’s.