6 redenen om thuis te blijven

Een foto uit de serie klik@nrc.nl, ingestuurd door Maria de Haas bij het thema ‘slapende geliefde’. Merrieveulen Sky was na haar eerste paardenshow helemaal op. Geliefde Marc zit er ook aardig doorheen.
Een foto uit de serie klik@nrc.nl, ingestuurd door Maria de Haas bij het thema ‘slapende geliefde’. Merrieveulen Sky was na haar eerste paardenshow helemaal op. Geliefde Marc zit er ook aardig doorheen.

1 Slaaptest

Slaap je voldoende?

http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/profiler/

Als je niet kunt slapen omdat je piekert over dat je te weinig slaapt, is hier een test om uit te zoeken of je in ieder geval genoeg slaapt om je overdag staande te kunnen houden. En ik zal vast verklappen: volgens deze test kan een mens toe met ERG weinig slaap, dus dat is wel een zorg minder. De persoonlijk toegespitste slaaptips zijn weinig verrassend en leiden alleen maar weer tot gepieker waarom ze toch niet helpen. De test is een beetje saai, maar net niet slaapverwekkend genoeg om als tip-op-zich te gelden. De eerste vraag is meteen raak; vind je jezelf een lastige slaper? Met vervolgvragen als: wanneer val je het snelst in slaap overdag, bij een goed boek, tijdens een autorit of in gesprek met een vriend? Of waarvan word je ’s nachts wakker (partner, kind, huisdier, geluid op straat, licht, buren?). En natuurlijk het geijkte wetenschappelijke rijtje: leeftijd, gewicht, lengte en of je ochtend- of avondmens bent. De uitslag geeft aan hoeveel slaap je krijgt en of dat genoeg is. De 44 procent in mijn geval is voor de BBC reden me per direct door te sturen naar de huisarts. En anders, zo raden ze me aan, is het misschien een idee om dubbel glas te laten installeren, mijn slaapkamer te verhuizen naar de andere kant van het huis en partner het bed uit te donderen. Tot slot nog een tip voor iedereen: doe nooit oordopjes in, dat is levensgevaarlijk, want dan hoor je de rookmelder niet. (VL)

2 Serie

De Voedselbank

Ned. 2, 19.25-19.55u.

In deze zesdelige documentaireserie worden de oprichters van de eerste voedselbank in Nederland gevolgd. Clara en Sjaak Sies uit Berkel en Rodenrijs begonnen in 1999 vanuit hun eigen woning. Nadat hun bedrijf failliet was gegaan, maakten ze zelf mee wat armoede is. Zo kwamen ze op het idee overschot aan voedsel op te halen om het bij hulpbehoevende gezinnen uit te delen. In 2002 richtten ze de Stichting Voedselbank op en inmiddels is die uitgegroeid tot een groot bedrijf met zo’n zestig vrijwilligers. Vanavond wordt de derde aflevering van de serie uitgezonden. Zoals in elke aflevering komen ook nu klanten van de voedselbank aan het woord. Zo maken we kennis met Gerda, die door ziekte niet meer kan werken en per maand slechts 45 euro heeft om van te leven. Ook zien we hoe Clara en Sjaak nog steeds in de weer zijn voor hun stichting. In deze aflevering krijgt Sjaak te maken met ruimtegebrek, omdat de voedselbank steeds meer klanten en producten krijgt. (LvdS)

3 Film

Men in Black

Veronica, 21.30-23.30u.

De agenten J. (Will Smith) en K. (Tommy Lee Jones) werken voor een top secret organisatie die de buitenaardse wezens op aarde in de gaten moet houden. Als een parasiterende alien op aarde neerstort, is het aan de Man in Black om de wereld redden. De sciencefictionfilm uit 1997 is een mix van actie, avontuur en humor. Men in Black was tien jaar geleden een hit: hij bracht wereldwijd meer dan 326 miljoen dollar op en kreeg een Oscar.

4 Documentaire

Is It Real?: The Nostradamus Effect

National Geographic, 22.20-23.20u.

Al eeuwenlang probeert de mens de toekomst te voorspellen. Is It Real? duikt in de geschriften van Nostradamus. Sinds 1555 staan voor- en tegenstanders van de toekomstvoorspeller tegenover elkaar. Voorstanders zeggen dat hij gebeurtenissen als de opkomst van Hitler en de aanslagen van 9/11 wist te voorspellen, tegenstanders vinden zijn voorspellingen zo vaag, dat ze op alles kunnen slaan.

5 Dvd

Jochem Myjer: Yeee-Haa!

Adviesprijs: 19,95 euro

Na de cabaretshows Gegabber en Adéhadé kwam Jochem Myjer – ook wel de Speedy Gonzalez van het Nederlands cabaret genoemd – in 2004 met zijn derde programma: Yeee-Haa! Na ruim 300 voorstellingen, allemaal uitverkocht, is de show vanaf vandaag op dvd te koop. In Yeee-Haa! speelt Myjer in zijn eentje een potje Triviant. Hij moet de gekleurde driehoekjes verzamelen om zijn leven compleet te maken. Zo gaat hij salsadansen met een negerin, moet hij altijd blijven lachen en zoekt hij zijn grote liefde. En natuurlijk gaat alles in razend tempo: Myjer rent, rapt, zingt, springt en schreeuwt bijna anderhalf uur aan één stuk door. Ook in deze show ontbreken de imitaties niet: Henk Westbroek, Stef Bos en K3 komen langs. Vooral de stukken over Myjers familie (een pijprokende vader met ADHD, een kleine kettingrokende moeder, een slissende zus en een rappend zusje) zijn hilarisch. (LvdS)

6 Versieren

Leeslampje van folie

www.breedontwerp.nl, 7,50 euro

Ontwerpbureau Breed Ontwerp maakte dit schemerlampje, dat geen lichtbron is, geen stroom verbruikt, nergens neergezet kan worden, maar wel gezellig is. Het lampje is van folie en kan zonder lijm op een raam geplakt worden. Dankzij deze folie is het heel makkelijk het lampje te verwijderen of te verplaatsen. Door het schijnsel van daglicht door de folie geven de kleuren en motieven op de kap en voet van het lampje elke keer een ander effect. Houd je van lezen voor het raam, dan heeft het folielampje geen andere functie dan je leesplek te markeren. Volgens Breed Ontwerp is dit product dan ook met name voor mensen die er van houden „dingen eens op een andere manier te bekijken”. Het lampje is er in zes verschillende kleuren en patronen van bloemen, ornamenten en streepjes. Als het buiten donker is, heb je weinig aan deze lamp, behalve een vrolijke versiering van een kaal raam. (LvB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Viola Lindner en Leoni van de Schraaf

    • Viola Lindner
    • Leoni van de Schraaf