Zeer bloedige dag in Bagdad met 110 doden

Bij bomaanslagen bij de universiteit van Bagdad zijn gisteren zeventig mensen gedood, onder wie veel studentes die bij de poort stonden te wachten op vervoer. Elders in de Iraakse hoofdstad kwamen nog eens zo’n veertig mensen om het leven bij aanslagen.

De Amerikaanse president Bush heeft het aanhoudende geweld opnieuw aangegrepen om zijn besluit te verdedigen troepenversterkingen naar Irak te sturen. In het televisieprogramma Newshour verwees hij naar een gisteren verschenen inventarisatie van de Verenigde Naties met als belangrijkste vaststelling dat vorig jaar 34.452 Iraakse burgers om het leven zijn gebracht. Dat betekent, aldus de president, dat „we er maar beter voor kunnen zorgen dat we deze (Iraakse) regering helpen om het sektarische geweld te stoppen”.

De meeste slachtoffers vielen gisteren toen studenten – in meerderheid vrouwen – bij de Al-Mustansiriya universiteit in Bagdad op vervoer stonden te wachten. Volgens sommige politieagenten bracht een zelfmoordenaar zijn autobom tot ontploffing bij de wachtenden. Anderen zeiden dat de bommen waren verstopt in twee minibusjes die de studentes oppikten. Weer anderen spraken over een autobomexplosie, even later gevolgd door een aanval van een zelfmoordenaar die zich had omhangen met explosieven.

Drie kwartier na de aanslagen bij de universiteit openden schutters in een minibusje en op twee bromfietsen, het vuur op een markt in een overwegend shi’itische wijk (zeker elf doden). Eerder was een bromfietsenmarkt doelwit (dertien doden). Vlak daarop reed een zelfmoordenaar op de omstanders in en bracht een bom tot ontploffing. Vanochtend vielen zeven doden bij een aanslag op een politiepost in Kirkuk.

Bush erkende gisteren zelf ook gefrustreerd te raken over Irak, „want ik besef de consequenties van een mislukking”. Hij zei: „Als ik niet zou geloven dat we kunnen voorkomen dat de situatie helemaal instort, zou ik niet nog eens 21.000 jongeren hebben gevraagd naar Irak te gaan om onze troepen daar te versterken.”

In het Congres wordt thans gewerkt aan (niet-bindende) resoluties om het voornemen van Bush af te wijzen. De woordvoerder van het Witte Huis, Tony Snow, waarschuwde leden van het Huis en van de Senaat gisteren goed na te denken over de consequenties van verzet tegen het besluit van Bush. Willen ze „het signaal afgeven dat de Verenigde Staten verdeeld zijn over het cruciale bestanddeel van succes in Irak?” (Reuters, AP)