Willem wint Inktspotprijs

De visie van Jos Collignon (De Volkskrant) op het vertrek van Hirsi Ali naar Washington
De visie van Jos Collignon (De Volkskrant) op het vertrek van Hirsi Ali naar Washington Collignon, Jos

Cartoonist Willem (pseudoniem van Bernard Willem Holtrop) heeft met een tekening over de situatie in het Midden-Oosten de Inktspotprijs 2006 gewonnen. Deze prijs voor de beste politieke spotprent, een sculptuur, werd gisteren door juryvoorzitter en Kamerlid Staf Depla (PvdA) uitgereikt. De winnende tekening was volgens Depla „de meest schrijnende van alle prenten”. „Dit werk toont lef, een akelig soort waarheid”, verpakt in een „interessant beeld van bovenaf”.

Op binnenlands terrein waren het in 2006 twee vrouwen die de dienst uitmaakten: voormalig Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali en (inmiddels demissionair) minister Rita Verdonk (voorheen Vreemdelingenbeleid, VVD). Een bijzondere vermelding kreeg Siep Posthuma (NRC Handelsblad, Elsevier) met zijn tekening van premier Balkenende in bebloed chirurgenschort (‘Kabinet snijdt in de gezondheidszorg’). Ook Jos Collignon (de Volkskrant) kreeg een vermelding voor zijn tekening van twee elkaar dekkende paarden van Troje op weg naar het Torentje. Balkenende en Bos wilden daar allebei intrekken, maar eindigen uiteindelijk samen in de regering, zo voorspelde Collignon.

Alle deelnemende cartoons zijn te zien in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en voor het grote publiek van 13 februari tot 12 maart in de Centrale Bibliotheek van Den Haag en vervolgens tot 29 april in het Persmuseum in Amsterdam. Daarna reist de expositie door het land.