Wereldexpo paviljoen van Körmeling

De architect en kunstenaar John Körmeling ontwerpt het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai. Dat heeft Rijksbouwmeester Mels Crouwel bekendgemaakt.

John Körmeling (1951) heeft voor Shanghai een ontwerp gemaakt dat niet alleen als maquette doet denken aan een miniatuur racebaan. Langs een lusvormige wandelweg die schuin omhoog loopt hangen huizen en gebouwtjes. Bovenaan komt een grote ronde hal van 450 m2 die getooid is met een balkonkroon die verwijst naar een van de wolkenkrabbers van de Chinese havenstad. Körmeling is onder meer bekend van een reuzenrad voor personenauto’s en het brughuisje bij het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De Rijksbouwmeester had zes Nederlandse architecten en vormgevers, waaronder NeutelingsRietdijk, NL Architects en Marcel Wanders, om een conceptontwerp gevraagd. Economische Zaken, de opdrachtgever van het project, is akkoord gegaan met het plan van Körmeling. Volgens een woordvoerder van de Rijksbouwmeester is Körmelings Happy Street een „sterk ruimtelijk ideaalbeeld dat op een eenvoudige doch vernieuwende wijze het leven van de mens in de stad onder de aandacht brengt en een perspectief voor de toekomst biedt”.

„Steengoed”, zegt John Körmeling in een reactie. Hij wist al sinds begin november dat hij een grote kans maakte. „Ik denk dat ze goed hebben gekeken naar de praktische dingen. Ze moesten ook wennen aan het idee. Maar ik heb niets hoeven aanpassen, alleen maar uitleggen.” Körmeling gaat de maquette, een fragiel bouwwerkje van piepschuim, draad, hout en zilverpapier, nu uitwerken. „Met de constructeurs Rijk Blok en Frans van Herwijnen van ABT ga ik aan de slag. Het is qua constructie vrij pittig, maar het kan, dat is al berekend.”

Links en rechts van de wandelpaden komen een stuk of zeventien gebouwtjes in diverse architectuurstijlen. Die gebouwen zullen gevuld worden door Nederlandse bedrijven die zich in China willen presenteren. Körmeling wil dat de constructie zichtbaar blijft. „Het mag geen klont worden.” Het gaat hem erom dat de bezoeker al wandelend langs de de exposanten anderen mensen ontmoet. Hij heeft een hekel aan kale winkelstraten en gated communities, woonwijken achter hekken en zonder openbaar leven. Hij wil verder een paar ruimtes waar kunst getoond wordt.

Maart 2010 opent de wereldexpo die tot tot 31 oktober zal duren. Het paviljoen is demontabel zodat het elders weer opgebouwd kan worden. Shanghai heeft als thema ‘Better City, Better Life’ en verwacht 70 miljoen bezoekers. Het ontwerp van het Nederlands paviljoen geldt als een prestigieuze opdracht. Bekend is het gelaagde gebouw dat MVRDV maakte voor de expositie van 2000 in Hannover.

    • Dirk Limburg