Wederzijdse inspiratie in schilderkunst en jazz

JAZZ CD Tom Barman: That’s Blue! Sidetracks Vol.7 Blue Note/EMI **** Tom Barman: That’s Blue! Sidetracks Vol.7 Blue Note/EMI
JAZZ CD Tom Barman: That’s Blue! Sidetracks Vol.7 Blue Note/EMI **** Tom Barman: That’s Blue! Sidetracks Vol.7 Blue Note/EMI

JAZZ CD

Tom Barman: That’s Blue! Sidetracks Vol.7

Blue Note/EMI

****-

Songwriter en frontman van het Vlaamse dEUS Tom Barman is de zoveelste bekende naam die een compilatie mocht samenstellen voor de Belgische Sidetracks-serie van Blue Note. Een selectie die bestaat uit bekende en wat onbekendere nummers uit de jazzarchieven. Onder meer Duke Ellington, Wayne Shorter, Herbie Hancock en Andrew Hill. Om daar toch ook een eigen stempel op te drukken, koppelde Barman deze legendarische swing, bop en soms uiterst soulvolle jazz aan diverse abstracte kunstenaars. De cd-cover is een schilderij van Barnett Newman. Hij mixte gesprekken, waarin bekende mensen als Willem de Kooning en Adrian Piper vertellen over hun werkwijze in de jazz. Dat levert een wonderbaarlijke, bijna natuurlijke versmelting op van flarden schilderspassie en inspiratie, verweven in de wervelende uitingen van de musici.

De vaak rustige, bijna kalmerende introducties passen wondergoed en ook gesampelde fragmenten lijken soms wel bij de jazzstukken te horen. Een herontdekking is het sextet van trompettist Eddie Gale, die met elf zangers het nummer The Rain (’68) uitvoert. Over kleuren, expressie en intensiteit gesproken.

Amanda Kuyper

    • Amanda Kuyper