Wat in Brussel wordt gezegd

Nederland moet zijn uitstoot van CO2 verder beperken. Dat maakte de Europese klimaat.jpgCommissie gisteren bekend. Eerder kwam het dagelijks bestuur van de Europese Unie al met een negatief oordeel over de zogeheten allocatieplannen van tien andere lidstaten.

Bij zo’n gelegenheid ‘zegt’ een eurocommissaris meestal iets. Soms zegt hij dat echt, op een persconferentie. Vaak zegt hij alleen maar iets in een persbericht. Daar staat dan een citaat in, en dat hoor en lees je vervolgens overal terug, op televisie en in kranten. De schrijver van zo’n persbericht is niet altijd even geïnspireerd. Voor het oordeel gisteren over Nederland (en België) had hij of zij duidelijk nog even het persbericht van anderhalve maand geleden gepakt, toen die tien andere landen werden beoordeeld.

Dit zei eurocommissaris Dimas (Milieu) in november volgens een persbericht:
,,Today’s decisions send a strong signal that Europe is fully committed to achieving the Kyoto target and making the EU ETS a success. The Commission has assessed the plans in a consistent way to ensure equal treatment of Member States and create the necessary scarcity in the European carbon market. The same standards will be applied to the rest of the plans.”
(ETS staat voor Emissions Trading Scheme, het systeem dat er voor zorgt dat bedrijven moeten betalen voor ‘emissierechten’.

En dit zei Dimas gisteren:
,,Today’s decisions reinforce the strong signal we gave with the first set of decisions in November that Europe is fully committed to achieving its Kyoto targets and to making the Emissions Trading Scheme a successful weapon for fighting climate change that others can emulate. The Commission is assessing all national plans in a consistent way to ensure equal treatment of Member States and to create the necessary scarcity in the European carbon market. This is how we have assessed the plans decided today, and the same standards will be applied to all others. ”

De zinnen van Dimas zijn er niet korter op geworden. En in het Nederlands worden ze nog langer. In mijn stukjes heb ik er voor gekozen hem maar niks te laten zeggen.

    • Jeroen van der Kris